Військо отримує нові арсенали: залізобетонні «кокони» та автоматичні системи захисту

03.10.2018
Військо отримує нові арсенали: залізобетонні «кокони» та автоматичні системи захисту

Міністр оборони Степан Полторак особисто інспектує склади боєприпасів.

Цьогоріч Міноборони розпочало будівництво сучасних залізобетонних сховищ для боєприпасів.
 
Йдеться про 15 абсолютно нових і сучасних заглиблених (обсипних) сховищ на трьох арсеналах. Нічого подібного за всю історію української незалежності наше військо не робило.
 
Зрозуміло, що ця робота триватиме роки, адже у 2018-му будівельники мають освоїти на згаданих об’єктах майже 500 млн. гривень за значно більшої потреби (за попередніми підрахунками, для розбудови військових арсеналів потрібно приблизно 10 мільярдів гривень).
 
Але навіть такий показник для України є рекордним. Варто особливо наголосити, що нині втілюється в життя зов­сім нова філософія та технологічні підходи до убезпечення боєприпасів, які відповідають кращим світовим, зокрема натовським, взірцям.
 
Нові арсенали фактично є своєрідними рятівними капсулами для снарядів, ракет та іншого небезпечного військового майна, беручи до уваги той факт, що значна його частина досі зберігалася просто неба й була уразливою до несприятливих чинників, не говорячи про ймовірне застосування ворогом засобів вогневого ураження.
 
Хід будівництва таких об’єктів перебуває на постійному контролі міністра оборони Степана Полторака, який періодично їх інспектує.
 
Найголовніша перевага нових сховищ навіть не в залізобетонних «коконах», які навіть у разі надзвичайної події не дозволять розлітатися на велику відстань боєприпасам, а саме в облаштуванні сучасними автоматичними системами охорони, сповіщення та пожежогасіння, що зводять ймовірність негативного впливу людського фактора майже до нуля.
 
Також після сумнозвісних надзвичайних подій на низці складів запроваджено трирівневу систему охорони таких об’єктів. До штатів військових частин введено додаткові підрозділи охорони й оборони. Задля раннього виявлення літальних апаратів встановлено спеціальне програмне забезпечення «Віраж-планшет», а щоб унеможливити проникнення на території заборонених зон безпілотників, їх облаштували засобами радіоелектронної боротьби.
 
Зараз в окремих військових частинах створюють багаторівневі охоронні периметри, де на зміну колючому дроту встановлюють огорожі, виготовлені за сучасними технологіями. Вони стійкі до корозії й забезпечують надійний захист від проникнення, до того ж оснащені системою персоналізованого контролю доступу, відео­спостереження й сигналізації.
 
Робота з будівництва нових складів та подальшого покращення технічної укріпленості військових арсеналів триватиме й надалі. Її обсяги у 2019-му обіцяють бути не меншими, аніж поточного року: за бюджетною програмою «Утилізація боєприпасів, рідинних компонентів ракетного палива, озброєння, військової техніки та іншого військового майна, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів Збройних сил України» на наступний рік передбачені видатки в сумі понад 534 млн. гривень.
 
Ці кошти спрямують на заходи з утилізації звичайних видів боєприпасів, непридатних для подальшого використання і зберігання, озброєння й військової техніки, та на створення умов, що гарантують безпеку у разі виникнення аварійних ситуацій на арсеналах і складах озброєння.
 
Про фінансування будівництва нових складів більш точно можна буде говорити вже після ухвалення головного кошторису країни.