Центральне опалення: про досягнення та проблеми в галузі української теплоенергетики

03.10.2018
Центральне опалення: про досягнення та проблеми в галузі української теплоенергетики

Учасники семінару «DemoUkrainaDH: модернізація сектору централізованого теплопостачання України».

Два дні  у Полтаві тривав семінар «DemoUkrainaDH: модернізація сектору централізованого теплопостачання України».

 

Він зібрав не лише провідних теплоенергетиків України, а й поважних зарубіжних гостей — представників NEFCO (міжнародної корпорації, створеної країнами Північної Європи, діяльність якої пов’язана з фінансуванням проектів, що сприяють розв’язанню екологічних проблем), генерального партнера Європейського банку реконструкції та розвитку — Фонду східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології довкілля (Е5Р), що надає грантову підтримку і є, по суті, модератором розвитку нашої тепло­енергетики. Також прибули представники Євросоюзу, посольства Швеції в Україні та інші зацікавлені особи. 

Мета семінару — нова сходинка у співпраці з донорами: міжнародними фінансовими організаціями, партнерами з Європейського банку реконструкції та розвитку, а також спілкування теплоенергетиків, обмін позитивним досвідом та обговорення проблем галузі, формування єдиної політики.

Такий захід Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» проводить напередодні опалювального сезону щороку, а от у Полтаві — вперше. І це є своєрідною відзнакою роботи колективу 

ПОКВПТГ «Полтава­­тепло­енерго» — підприємства, яке традиційно перебуває у трійці лідерів серед комунальних теплопостачальних підприємств України, безперебійно надає послуги своїм споживачам, сміливо впроваджує інноваційні технології. Із вітальним словом до присутніх звернувся перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Пісоцький, зазначивши, що цей захід знаковий не тільки для Полтавщини, а й для всієї України. 

Теплопостачальні компанії України мають змогу отримувати доступні кредити від західних партнерів

— Нам дуже приємно, що саме Полтаві випала почесна місія приймати гостей цього семінару, — поділився із журналістами виконувач обов’язків генерального директора ПОКВПТГ «Полтава­­тепло­енерго» Олександр Олексенко. — Вважаю, у цьому значна заслуга полтавських теплоенергетиків. Адже у всеукраїнському рейтингу наше підприємство щороку посідає перші місця серед комунальних теплопостачальних підприємств. Як приклад взаємодії з міжнародними фінансовими організаціями можу назвати участь «Полтаватеплоенерго» у програмі DemoUkrainaDH (це фінансова програма, ініційована NEFCO спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України): ми вибороли це право з-поміж десяти інших українських теплопостачальних підприємств. Поновили і співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку й уже наступного року плануємо реалізувати спільний проект. Наші першочергові завдання — поліпшення якості послуг і там, де це можливо, зниження їхньої собівартості. А щодо проблем, то вони нерідко пов’язані з недосконалістю законодавства і є системними, тобто притаманними не лише нашому підприємству, а й галузі української теплоенергетики взагалі. 
 
Президент Міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук констатував, що ця організація об’єднує комунальні теплопостачальні підприємства і, по суті, займається збереженням централізованого теплопостачання. 
 
— Ми вважаємо, що це найефективніше, найнадійніше й найбезпечніше теплопостачання в Україні, — аргументував він. — І його конче необхідно зберегти. Рік у рік не припиняються дискусії щодо відмови від централізованого опалення, попри те, що природний газ у квартирі становить потенційну небезпеку, а замінити його нема чим. Європейські країни, навпаки, йдуть шляхом централізації опалення. Більше того, вони допомагають нашим підприємствам та муніципалітетам розвивати централізоване теплопостачання.
 
Ви знаєте, що 85 відсотків, закладених у тарифі коштів, становить вартість природного газу? Потім ідуть витрати на електроенергію, податки, зарплату працівникам... І фактично на модернізацію теплового господарства коштів не вистачає. А в більшості міст України сьогодні не можуть виплатити й зарплату теплоенергетикам. Проб­лем багато, але є і шляхи їхнього розв’язання. Зокрема, завдяки програмі DemoUkrainaDH наші теплопостачальні компанії мають змогу отримувати доступні кредити від західних партнерів, фінансових груп і впроваджувати енергоощадні проекти, які окуповуються зазвичай за 3—5 років. У підсумку ж виграють не тільки надавачі послуг, а й споживачі.

Співпрацюючи з містами України, фінансова корпорація реалізує лише по одному проекту. Та для «Полтаватеплоенерго» зробили виняток!

Старший радник NEFCO, менеджер програми DemoUkrainaDH Ронні Нільссон зазначив, що з-поміж країн Східної Європи в Україні міжнародна фінансова корпорація, яку він представляє, реалізувала найбільшу кількість проектів.
 
Зокрема, у Полтаві у 2015 році був реалізований проект із модернізації системи теплопостачання, у межах якого повністю реконструювали котельню по вулиці Європейській, 48, а в будівлях, підключених до неї, встановили десять автоматизованих індивідуальних теплових пунктів із погодозалежною регуляцією, також замінили тепломережі. З огляду на значний обсяг робіт згаданий проект мав бути впроваджений упродовж двох міжопалювальних періодів, але Полтава здивувала іноземних інвесторів, втіливши його в життя за чотири місяці!
 
У зв’язку з цим фінансова корпорація, яка зазвичай реалізує не більше одного проекту на муніципальному підприємстві, для «Полтаватеплоенерго» зробила виняток — і нині на стадії узгодження технічних умов другий проект. Поки що все свідчить про те, що його буде реалізовано вже наступного року.
 
Детальнiше про ці проекти розповів у своєму виступі головний інженер ПОКВПТГ«Полтаватеплоенерго» Володимир Пасічко. Зокрема, він акцентував, що полтавське теплопостачальне підприємство одним із перших реалізувало проект програми DemoUkrainaDH, і цей досвід став прикладом для інших її учасників. Його головною метою стало впровадження регулювання як процесів виробництва, так і споживання теплової енергії. У підсумку, суттєво підвищилася якість послуг, особливо це стосується постачання гарячої води.
 
— Окрім позитивних наслідків, є кілька проб­лемних питань, — наголосив Володимир Пасічко. — Насамперед це завищені очікування щодо економії, зменшення споживання теплової енергії. Суттєвою проблемою є зношеність внутріш­ньобудинкових мереж та занедбаність підвалів будівель. Боляче дивитися, як нове обладнання затоплюється, окрім усього, у підвал не завжди можна потрапити.
 
— Другий проект, — продовжує головний інженер ПОВПТГ «Полтаватепло­енерго»,  — передбачає встановлення на найбільшій котельні в Полтаві по вулиці Ціолковського, 36, що надає послуги з теплопостачання майже 60 тисячам жителів, утилізатора тепла димових газів, капітальний ремонт котла ПТВМ-50, який перебуває в аварійному стані, заміну димової труби. За результатами реалізації проекту очікуємо економію близько 2,7 мільйона кубічних метрів природного газу. А термін окупності проекту, на нашу думку, не перевищуватиме трьох років. Важливим результатом буде і зниження негативного впливу на довкілля, зокрема зменшення викидів шкідливих парникових газів.
 
Загалом перший день семінару було  присвячено презентації проектів програми DemoUkrainaDH. Партнери програми ділилися досвідом їхнього впровадження та досягненнями. Багато говорили про ІТП як ключовий, обов’язковий елемент сучасної системи централізованого теплопостачання, обговорювали Концепцію реалізації державної політики у сфері теплопостачання.
 
Наступного ж дня учасники семінару порушували гострі питання підготовки до нового опалювального сезону. В обговоренні теми взяла участь і народний депутат, заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Верховної Ради України Альона Бабак.
 
— Я приїхала, щоб поінформувати про стан розробки і підготовки бюджету, з’ясувати, чи справді для підприємств будуть вирішені питання, пов’язані зі збитками за минулі періоди через затримку  розрахунків дер­жави за пільги й субсидії та через невчасний перегляд тарифів НКРЕКП, — повідомила мету свого візиту депутатка. — І фактично результат такий: в урядовому бюджеті розвитку сьогодні немає нічого про розвиток теплопостачальних підприємств, централізованого теплопостачання. Потрібно змінювати закони, а уряду — негайно переглядати політику щодо вчасного перерахування пільг і субсидій.