У Зарваниці відбулася перша професійна проща пасічників

02.10.2018
У Зарваниці відбулася перша професійна проща пасічників

Пам’ятник бджолі у Тернополі (Фото з сайта doba.te.ua.)

Професійні прощі у Зарваницькому Марійському духовному центрі на Тернопільщині, що є однією з найбільших західноукраїнських святинь УГКЦ, давно стали доброю традицією.
 
Упродовж останніх років такі вже відбувалися для військових і педагогів, для журналістів і медиків, для аграріїв і юристів тощо. А цієї неділі там проходила перша професійна проща пасічників.
 
У народі бджіл любовно називають «божими комахами», а без праці пасічників церква б не мала воску для свічок, а парафіяни, приміром, меду для різдвяної куті чи спасівських коржів.
 
Про такий особливий зв’язок бджолярів із духовним згадували і під час урочистого недільного богослужіння у Зарваниці. А ще пасічники з Тернопільщини та інших областей просили у своїх молитвах до Всевишнього захисту для своєї благородної справи та тих, без кого вона неможлива, тих самих «божих комах».
 
Адже, як відомо, для бджіл сьогодні в Україні настали аж ніяк не добрі часи. Як повідомляв раніше Союз пасічників України, тільки у травні-червні в Україні загинули від 20 до 40 тисяч бджолосімей, при тому, що минулоріч за цей сезон втрати були як мінімум у 20 (!) разів меншими.
 
Одна з причин такої трагічної ситуації — авіаобробка полів пестицидами. Недарма «Спілка пасічників Тернопільщини» підтримує ініціативу своїх рівненських колег, які нещодавно проголосували за звернення до керівництва області про заборону внесення пестицидів та інших агрохімікатів на поля за допомогою авіації.
 
До речі, у 2010 році, за ініціативою місцевих пасічників, у Тернополі було встановлено другий в Україні і Європі пам’ятник бджолі.