Стрибун у висоту Юрій Кримаренко: «Я вмію стрибати і в дощ»

02.10.2018
Стрибун у висоту Юрій Кримаренко: «Я вмію стрибати і в дощ»

Юрій Кримаренко. (Фото: EPA/UPG.)

На головному легкоатлетичному старті сезону, окрім Богдана Бондаренка, не виступав ще один знаний український стрибун у висоту, екс-рекордсмен світу Юрій Кримаренко.

 

Йому не вдалося застрибнути на п’єдестал у Луцьку. Але він не засмутився, привітав призерів та з посмішкою відповідав на запитання «України молодої».

 

«Настукав» ахіл

— Юрію, у вас був норматив ЕА, ви сюди їхали взяти медаль і змагатись у Берліні. Розчаровані?
 
— Ні. Рiч у тiм, що в мене сезон почався невдало. Я змінив шипівки, і вони не підійшли. Я «настукав» ахіл (буквально 2 змагання я зробив у нових шипівках), і у мене почалися проблеми з ахілом. Я не міг стрибати. Почав лікуватися, тому я був без стрибків у висоту цілий місяць. Я намагався підтримувати фізичні форму. І в результаті — тільки одне нормальне тренування до чемпіонату України. Цього не вистачило. Тому такий результат.
 
— Зараз також у Журавльова тренуєтеся?
 
— Так, у Журавльова. 
 
— Що він вам сказав перед стартом?
 
— Ми не розмовляли перед стартом, і він мені нічого вже давно не говорить, тому що в мене вже великий досвід. Тільки на секторі обговорюємо технічні нюанси, що треба підправити.
 
— А після фінішу що сказав?
 
— Що міг стрибнути 2.23. Було дуже близько. Міг навіть стрибнути і вище, але не був готовий технічно. Я відчуваю, що фізично міг стрибати 2.26, а от технічно ні. Кожна спроба виходить по-різному.
 
— Повернемося в Гельсінкі... Після несподіваної для багатьох перемоги вас назвали «людиною дощу».
 
— Чомусь усі думають, що я в дощ виграв чемпіонат світу. Нехай подивляться повтор. Була чудова погода. Дощу не було. Була суха гума, і цього достатньо, щоб показувати високий результат. Дощ був перед тим. Дощ був зранку, наскільки я пам’ятаю. Але до вечора, до фіналу, перестав. Так, під час усіх днів змагань дощило і було дуже холодно, але в день нашого фіналу була нормальна погода. Я не знаю, чому мене називали «людиною дощу». Хоча я вмію стрибати і в дощ. Одного разу я виграв Всесвітні воєнні ігри в 2003 році на Сицилії. Там не те що дощ був, а злива. 5 см води на гумі. І я переміг. 
 
— У яку погоду вам комфортно стрибати?
 
— Я вже сформував для себе одне правило: якщо ти стрибаєш, то стрибаєш у будь-яку погоду. Усі в рівних умовах. Якщо погода тепліша, то результат кращий, тому що м’язи м’які, зігріті, еластичні. Якщо погода трохи холодніша, то відповідно результат у всіх нижчий. Але всі в рівних умовах. І в цих умовах ти маєш перемогти.
 

Назвали «старою гвардією»

 
— Як складалася кар’єра після Гельсінкі? Таких гучних перемог не було, але які сезони ви можете виділити як  вдалі, а які не дуже?
 
— Таких грандіозних перемог, як на ЧС, не було, але я виграв у 2009 році командний чемпіонат Європи, проте потім на ЧС не потрапив у кваліфікацію, тому що невдало виступив. А от у 2011-му на Всесвітніх іграх військовослужбовців я був другим, і в 2014-му був шостим на чемпіонаті Європи. Без медалі, але близько.
 
— Де живете і тренуєтесь?
 
— Я живу в Києві. Тренуюсь на стадіоні «Піонер» на Нивках. Чудовий стадіон. Уже кілька років як реконструйований.
 
— Богдан Бондаренко назвав вас «старою гвардією». Що вас змушує виходити в сектор знову і знову?
 
— Змушує моя мотивація, відчуття нереалізованості в самому стрибку. Я знаю, що можу стрибати в районі 2.30, стабільно в кожному старті. Але щось не виходить. Фізично я готовий. Але це можуть помітити тільки професіонали, які розбираються в стрибках у висоту, тренери. А звичайні люди дивляться поверхнево, не бачить «глибини» стрибка у висоту.
 
— Раніше Журавльов говорив своїм учням: «Стрибни на особистий рекорд — і ти станеш чемпіоном України». Що вам говорив, як мотивував?
 
— Ми з ним розбираємо технічні моменти. І він, і я знаємо, якщо в мене буде стабільний стрибок, я зберусь і покажу характер. А так, оскільки  я постійно шукаю щось у техніці, я не можу зібратися психологічно. У мене певний дисбаланс. А все має скластися в одне.
 
— За 2.40 стрибнути — це реально?
 
— За 2.40 не знаю, чи це зараз реально. Можливо, у кращі мої роки, 25-27, можна було б показати близький до цього результат.
 
— Як уявляєте життя після спорту? (Коли перестанете стрибати на професійному рівні).
 
— Скоріше за все, я себе бачу в спорті, бо я вже маю великий досвід. І оскільки  виступаю за Збройні сили України (у мене 15 років стаж), я офіцер у званні майора. Мрію і далі працювати в армійському спорті. 
 
— Ви думаєте будувати тренерську кар’єру чи спортивного чиновника?
 
— Я поки що не задумувався. Поки у планах стрибати. Я такий, що символізм в мої роки присутній, але щось мене всередині штовхає і я ще сконцентрований на результаті.
«Між сезонами намагаюсь вилікувати травми»
 
— Маєте хобі?
 
— Мені дуже подобається великий теніс. Подобається більярд, але оскільки зимою в мене була травма, то мій фітнес-тренер заборонив мені грати й у теніс, й у більярд. Був певний час без своїх хобі. 
 
— Слідкуєте за тенісними змаганнями?
 
— Звичайно, я слідкую за всіма турнірами «Великого шолома».
 
— Є серед знайомих українські тенісисти?
 
— Ні, знайомих немає.
 
— Хто улюблений тенісист?
 
— Я вболіваю за улюбленця публіки, Роджера Федерера.
 
— Чому?
 
— Мені подобається його стиль гри, поведінки.
 
— Що розкажете про родину?
 
— У мене прекрасна дружина, чудова дитина, якій нещодавно виповнилося чотири роки. Усе добре.
 
— Як ви думаєте, ваш син буде займатися спортом?
 
— Не знаю. Змушувати його я не збираюся. Якщо в нього буде бажання, тоді будемо розвивати. 
 
— Він уже розуміє, що його тато спортсмен, вболіває на змаганнях?
 
— Ще не повністю розуміє, але знає, що тато їде на змагання. Він буває зі мною на стадіоні. Йому подобається бігати, він хоче бути швидким. Але  скільки це триватиме, не знаю.
 
— Дружина зі світу спорту?
 
— Так, дружина Анастасія зі світу спорту, з легкої атлетики. Бігала 400 м, намагалася стрибати потрійним, але травмувалася. 
 
— Як ви відпочиваєте між змаганнями, між сезонами?
 
— Між сезонами намагаюсь вилікувати травми. Відпочиваю, відновлююсь.
 
— У Висоцького є слова з пісні «Розбіг, стрибок і сором підніматись»... Із вами таке трапляється?
 
— Звичайно. Трапляється після кожної невдалої висоти, особливо з третьої спроби. Не хочеться підніматися. Так, таке відчуття присутнє.
 
— Як ви боретеся з цим?
 
— Ніяк. Не приємно, нервую, але доба-дві, все переварюєш і потім перегортаєш цю сторінку, і починаєш спочатку з новою мотивацією.
 
— Що найбільше запам’я­товується під час змагань?
 
— Коли подорожуєш, запам’ятовуються країни, міста. Враження залишаються від кожного місця...
 
— Яка улюблена країна або яка найбільше вразила?
 
— Мені сподобалась Бразилія. Ріо-де-Жанейро — найкрасивіше місто, у якому я був. Там просто приємно перебувати, відпочивати. Я не знаю, як там жити, але як туристу відпочивати — дуже сподобалося.
 

Був дуже гарний акцент на психологію

 
— Як потрапили в легку атлетику?
 
— Мене на стадіон привели батьки. Мій тато тренувався у Віктора Олексійовича Лонського у Бердичеві. Мене у 8 років привели в секцію стрибків. І все. З того часу я стрибаю.
 
— Це школа з традиціями, там не говорять, перспективний ти чи ні. Там усі стрибають. Вам щось у дитинстві говорили про перспективи?
 
— Я скажу, що наша школа відрізняється тим, що тут був дуже гарний акцент на психологію, на традиції школи. Ось у чому фішка школи Лонських, такий метод. І я вдячний, що сформувався у дитинстві там. Недарма вона називається школою, бо все дається зі школи.
 
— Пам’яєтаєте перший стрибок?
 
— Мені так відклався у пам’яті перший стрибок, перше тренування, бо був же дитиною. Пам’ятаю навіть, що там була алюмінієва планка в старому залі, там його вже немає, здається, тепер боксерський зал.
 
— Уві сні все ще перестрибуєте планку?
 
— Так, буває. Усе ще сниться. Буває, що дуже легко долаю, буває, що не можу подолати: то збив, то якось важко. Як у житті, так і уві сні.