На Тернопільщині масово потруїлись селяни: винуватять гербіциди

28.09.2018
На Тернопільщині масово потруїлись селяни: винуватять гербіциди

Фото з сайта agroavia.ua.

На Тернопільщині продовжується перевірка обставин, які спричинили масове отруєння людей у селі Іване-Пусте Борщівського району на крайньому півдні області.
 
Усе почалося з того, що впродовж кількох днів до сільської лікарської амбулаторії звернулися зі скаргами на постійний головний біль, нудоту та запаморочення понад дві сотні (!) місцевих жителів, третина з яких — діти. Люди стверджували, що почали погано себе почувати після того, як літак окропив хімікатами поля соняшнику поблизу села.
 
На місце події виїхали фахівці управлінь фітосанітарної безпеки та державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в Тернопільській області. У результаті проведеного ними розслідування виявилось наступне. 
 
Сільськогосподарська фірма «Агрополіс», що базується в сусідньому Чортківському районі, при обробці своїх угідь поблизу села Іване-Пусте препаратом «Ураган-форте» (його застосування в Україні дозволене) допустила низку порушень.
 
Зокрема, не здійснила попереднє оповіщення населення заздалегідь і в повній мірі, а також проігнорувала вимоги до санітарно-захисної зони — літак із хімікатами розвертався над житловими будинками, чого не повинно бути. Наразі розслідування триває.
 
Рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Борщівській райдержадміністрації проведення авіаобробки полів у районі було призупинене.
 
Головне управління Держ­продспоживслужби в Тернопільській області проводить позапланову перевірку фірми «Агрополіс» на предмет дотримання всіх вимог чинного законодавства при роботі з хімічними препаратами для обробки полів.
 
Відповідна інформація також направлена в ГУ Національної поліції в Тернопільській області. Усі постраждалі проходять амбулаторне лікування.