Всесвітня антидопінгова агенція погодилася повернути росіянам членство

25.09.2018
Всесвітня антидопінгова агенція погодилася повернути росіянам членство

Довгий час заперечуючи масштаби шахрайства з допінг-пробами, росіяни втратили членство в низцi міжнародних спортивних організацій. (Фото з сайта www.olympic.org.)

Нова ера наближається у світовому спорті. Після рішення ВАДА про повернення Російській антидопінговій агенції повноцінного членства у своїй структурі можна сподіватися на те, що процес очищення спортивного бомонду від наслідків великої допінгової афери добігає кінця.
 
 
Епопея з системним допінгом у російському спорті, старт якій дали журналістське розслідування німця Хайо Зеппельта та експертні заключення канадського юриста Рiчарда Макларена, триває вже не один рік.
 
 
Прагнучи за будь-яких умов виграти медальний залік на домашній Іграх у Сочі-2014, росіяни припустилися чималої кількості «проколів» під час підробки лабораторних проб своїх медалістів-чемпіонів  і змусили світову спільноту з жахом дивитися на масштаби того шахрайства.
 
У підсумку, росіян попросили залишити не одну поважну міжнародну організацію, включно з Міжнародним олімпійським комітетом.
 
Історія з виключенням Російської антидопінгової агенції зі складу членів ВАДА була пов’язана з тим, що росіяни в категоричній формі не погоджувалися на допуск міжнародних експертів до своєї московської лабораторії, в якій, за словами її колишнього директора Григорія Радченкова, впродовж не одного року відбувалися масштабні фальсифікації допінг-проб російських олімпійців.
 
Без сумніву, саме відсутність поступок російської сторони в цьому питанні ставила під сумнів існування всього російського спорту.
 
Продовжуючи приховувати своє непривабливе минуле, спортивні функціонери від російського спорту блокували повноцінне життя нинішнього покоління російських спортсменів, яким, нагадаємо, на останній Олімпіаді довелося змагатися під нейтральним прапором.
 
Так само, без прив’язки до національного прапора, останнім часом змагалися й легкоатлети з Російської Федерації. Словом, відсутність співпраці з ВАДА наражала російський спорт на подальші санкції великої олімпійської сім’ї.
 
І хоча представники Всесвітньої антидопінгової агенції досі не мають доступу до скандальної московської лабораторії, керівник ВАДА Крейг Ріді наполягає, що до кінця 2018 року росіяни «розсекретять» свій утаємничений об’єкт. «Доступ до  зразків iз московської лабораторії дасть можливість завершити низку відкритих дисциплінарних справ, у яких бракує доказів», — відзначив Ріді.
Загалом, постійний моніторинг московської лабораторії — одна з вимог світового спортивного товариства, котре обурене рівнем шахрайства в російському спорті й прагне змагатися в «чистому полі».
 
Як відзначають у ВАДА, наразі Росія виконала 29 iз 31 пункту «дорожньої карти», складеної для повернення російській антидопінговій лабораторії міжнародної акредитації.
 
Єдине, що залишилося виконати російським спортивним функціонерам — це визнати правдивість даних, наведених у рапорті Макларена про шахрайство з допінг-пробами в Сочі, та надати доступ міжнародним експертам до московської лабораторії.