Збірна України гарантувала собі на наступний сезон місце в першій групі Кубка Девіса

18.09.2018
Збірна України гарантувала собі на наступний сезон місце в першій групі Кубка Девіса

Сергій Стаховський практично самотужки виграв матчеву зустріч України проти Португалії.

Відсутність вітчизняних представників у першій сотні Асоціації тенісистів-професіоналів красномовно свідчить про стан справ в українському чоловічому тенісі.
 
Тож, закономірно, що закінчення поточного сезону в Кубку Девіса «синьо-жовті» присвятили боротьбі за збереження прописки в Першій групі Євро-Африканської зони.
 
У матчі «життя» опонентом української команди були португальці, котрим рік тому наша збірна програла з рахунком 1:4.
 
Цьогорічний турнір між Португалію та Україною відбувався впродовж 14-15 вересня на базі комплексу «КАМПА» в Бучі. Для проведення змагань було обрано корт iз хардовим покриттям.
 
«Під цих противників хотілось би швидше покриття», — напередодні гри наголошували українські тенісисти.
 
Першими мали вийти на корт третя ракетка України Ілля Марченко та лідер серед португальців i 49-та ракетка світу Жоау Соуза. Поразка українця, котрий ніяк не може відновитися після операції на плечі — і здалося, що минулорічна історія знову повториться. Утім ветеран української збірної Сергій Стаховський вирівняв ситуацію — 142-й у світовому рейтингу, що на дві позиції вище противника — у поєдинку проти Педро Соуза переміг у двох сетах.
 
Капітан команди Андрій Медведєв вважає це заслугою глядачів, адже підтримка на трибунах була неймовірна: «Сьогодні, як ніколи, я хочу підкреслити важливість трибун. Я не пам’ятаю, коли останнього разу було стільки емоцій. Усі трибуни дружньо підтримували нашу збірну, і  вони дійсно віддали ту енергію, на яку і розраховують від уболівальників. Величезна вдячність усім, хто прийшов. Ми дуже сподіваємося, що це стане традицією, бо мені здається: навіть якби матч склався не на нашу користь, однак емоції від класного тенісу залишились би в усіх надовго. І молоде покоління, і любителі, і вболівальники тенісу запам’ятали б ці вихідні, тому що не так часто побачиш теніс такого високого рівня».
 
Друге очко збірній України принесла пара у складі Дениса Молчанова та Сергія Стаховського, котрі переграли Гаштао Еліаса та Жоау Соуза. Нагадаємо, що Молчанов зі Стаховським виграли парний матч з Ізраїлем минулого року, коли українські тенісисти так само боролися за місце в Першій групі Євро-Африканської зони. 
 
Безпосередню участь узяв ветеран Стаховський і в здобутті вирішального, третього, залікового бала української команди в матчі, перегравши один на один Жоау Соузу. Виконуючи вкорочені удари, Стаховський змусив португальця неабияк нервувати.
 
«Сергій Едуардович дуже гарно виконує вкорочені — все те, що неприємно противнику на цьому корті. Ми розраховували тільки на цю тактику, хоча це було небезпечно», — пояснив Медведєв. — Звичайно, в нас був і план «А», і план «Б». І план «на вихід» також був. Але, який може бути план, коли граєш проти живої людини? Можливо, вона буде грати по-іншому сьогодні. Ми намагались використовувати, що в нас було, і це дійсно не багато».
 
Зрештою, взявши реванш у португальців за минулорічне фіаско, збірна України убезпечила себе від участі в перехідному «плей-оф», невдача в якому призвела б до пониження в класі. Однак удруге поспіль випробовувати долю команді Медведєва не доведеться.