На «1+1» стартує показ турецького серіалу «Величне століття. Нова володарка»

12.09.2018
На «1+1» стартує показ турецького серіалу «Величне століття. Нова володарка»

З 24 вересня телеканал «1+1» розпочинає показ турецького серіалу «Величне століття. Нова володарка».
 
 
І хоча на офіційному сайті «Плюсів» зазначається, що це буде «продовження історії кохання Роксолани і султана Сулеймана», насправді ніяким продовженням попередньої сюжетної лінії новий серіал не є.
 
 
Адже між історичними подіями минуло півстоліття. А Роксолана герою нової історії — султану Ахмеду — приходиться прапрабабцею. Тому нікого з героїв попередньої історії ми не побачимо.
 
В усьому іншому — історичний контекст, розкішні костюми й інтер’єри, вродливі актори, підступні змови й боротьба за виживання в суворому світі палацових законів — всього цього в новій історії буде вдосталь. 
 
То хто ж вона — нова володарка, за сходженням якої на щаблі величі ми спостерігатимемо впродовж кількох сезонів? Грецька наложниця Анастасія (як і Настя Лісовська з Рогатина, вона теж була донькою священика) потрапила в гарем турецького султана в 13-15 років.
 
Проте зуміла підкорити серце володаря та стати великою валіде Кесем. Це ім’я, що означає «найулюбленіша», дав їй султан Ахмед I. Вона народить правителю щонайменше п’ятьох дітей, двоє з яких — Мурад та Ібрагім — потім зійдуть на Османський трон. 
 
У часи правління Ахмеда Кесем-султан не мала великого впливу в політиці. Після смерті султана на трон сів його брат Мустафа І, однак він мав нестабільну психіку. Зрозумівши, що Мустафа не є надійним правителем, на престол посадили Османа. С
 
тосунки між Османом та Кесем складались добре, новий султан ставився до неї з повагою та прислухався до її порад. Однак згодом Осман почав боятися конкуренції зі старшим сином Кесем Мехметом і стратив його. Осману судилося померти на війні, і після його смерті трон знову зайняв Мустафа І.
 
Його правління тривало недовго, і нарешті на престол сів син Кесем-султан Мурад IV у віці 11 років. Оскільки Мурад був іще зовсім юним, уся влада опинилася в руках Кесем. Згодом Мурад наказав убити усіх своїх братів, але Кесем вдалося врятувати одного з них — Ібрагіма.
 
Саме він став майбутнім султаном. Проте пізніше стосунки матері та сина зіпсувалися. Ібрагім зловживав владою, його усунули та вбили. На престолі опинився його 6-річний син Мехмед...
 
Словом, любов і ненависть, безмежна влада й гіркі втрати, заколоти й підступи — все це колись відбувалося в реальному житті, а тепер переплелося в новому історичному серіалі. 
 
Кесем-султан була при владі близько 30 років. Історики називають її однією з найвідоміших жінок часів Османської імперії, описують як красиву та розумну жінку. До останніх років життя Кесем залишалась красунею. Про неї писали: «Головна королева, знаменита Кесем-султан, похилого віку, але все ще гарна».
 
У серіалі Кесем зіграють три актриси. Роль юної фаворитки султана виконує грецька кінозірка 17-річна Анастасія Тсилімпоу (вона «пробуде» в серіалі всього сім серій).
 
Кесем старшого віку грає відома в Туреччині актриса, 32-річна Берен Саат, а зрілу валіде — досвідчена кінодіва Нургюль Ешилчай. Заміною актрис творці фільму хотіли показати, як змінювалася головна героїня — від несміливої дівчинки до впливової володарки.