Олена Костевич вирвала у росіянки «золото» чемпіонату світу зі спортивної стрільби

12.09.2018
Олена Костевич вирвала у росіянки «золото» чемпіонату світу зі спортивної стрільби

У корейському Чханвоні Олена Костевич вдруге стала чемпіонкою світу зі стрільби. (Фото з сайта shooting-ukraine.com.)

Після проведення на початку року в південнокорейському Пхенчхані зимових Ігор олімпійське життя найближчим часом продовжить своє тяжіння на Далекий Схід, адже в 2020 році тут — у столиці Японії — відбудеться літня Олімпіада.
 
Поки ж у спортивному світі розпочинається активний процес розподілу ліцензій на майбутні Ігри в Токіо.
 
Вітчизняні стрілки завжди перебували в авангарді олімпійських успіхів спортивної України. Не дивно, що саме вони одними з перших поповнили ліцензійну скарбничку «синьо-жовтих» для токійської Олімпіади. 
 
На чемпіонаті світу зі стрільби, що в ці дні проходить у Південній Кореї, першим окресленої мети досяг Павло Коростильов.
 
У змаганнях зі стрільби з пневматичного пістолета він посів четверте місце, за що в підсумку отримав перепустку до Токіо.
 
Далі ж ліцензійну естафету від Коростильова підхопила ветеран вітчизняного олімпійського руху 33-річна Олена Костевич.
 
Зробивши холосту спробу на Іграх у Ріо-2016, титулована представниця Чернігівщини після нетривалого перепочинку та роздумів узяла курс на свою п’яту поспіль Олімпіаду.
 
Її виступ на «мундіалі» в Чханвоні яскраво засвідчив факт наявності у спортсменки достатньої кількості сил та наснаги для великих звершень.
 
У стартові дні ЧС-2018 разом із колегою по збірній Олегом Омельчуком у неолімпійській дисципліні — міксті — Костевич виборола «бронзу» у стрільбі з пневматичного пістолета (10 м). Коли ж пристрілка відбулася, Олена видала на-гора один iз кращих своїх результатів у кар’єрі, після 15-річної перерви знову ставши чемпіонкою світу.
 
Її суперництво з росіянкою Віталіною Бацарашкіною в фінальних стрільбах iз малокаліберного пістолета (25 м), без перебільшення, стало справжньою окрасою «мундіалю», адже подарувало глядачам (і спортсменкам також) повний спектр незабутніх емоцій.
 
До вирішального раунду змагань Костевич пробилася з найкращим кваліфікаційним результатом. Утім, коли під час третього підходу у фінальних стрільбах вона не закрила чотири з п’яти мішеней, можна було припустити відчутне падіння її шансів на загальний успіх.
 
Однак кульова стрільба — змагання не передбачувані, аж надто в умовах, коли в глядацькому залі більше не панує абсолютна тиша.
 
У підсумку вийшло так, що до заключної фази змагань, коли після процесу елімінації в «пулі» залишилося лише дві спортсменки, кращий сумарний результат мали росіянка Бацарашкіна та Костевич. На заключний — десятий — підхід елімінаційної стадії опонентки вийшли з рівною кількістю балів.
 
Рівною залишилася сума балів у претенденток на «золото» й після заключної спроби, в якій кожна зі спортсменок припустилася трьох промахів.
 
Не визначили вони сильнішого й у перших двох «нокаут»-серіях. Вирішальною, зрештою, стала третя перестрілка, в якій Костевич влучила в ціль на один раз більше, ніж росіянка.
 
До речі, саме Бацарашкіна (в парі з Чорноусовим) виграла змагання змішаних пар, у яких Костевич отримала «бронзу». Тепер ось українська майстриня малокаліберного пістолета взяла у своєї візаві реванш. 
 
«Фінал вийшов дуже сильним. Після технічного збою я намагалася зберігати спокій, точно знаючи, скільки разів мені потрібно влучити для того, аби зберегти шанс на «золото». І в мене вийшло. Я знову чемпіонка світу — через понад 15 років після першого свого планетарного «золота», здобутого в Лахті-2002», — відзначила Костевич.
 
Іще одну планетарну нагороду, бронзову, щоправда, в не олімпійській дисципліні — стрільбі з гвинтівки по рухомій мішені — принесла збірній Україні в Чханвоні Галина Авраменко.