У Росії на акціях проти підвищення пенсійного віку затримали понад тисячу людей

11.09.2018
У Росії на акціях проти підвищення пенсійного віку затримали понад тисячу людей

У Росії на мітингах 9 вересня затримали понад 1000 людей (Фото з мережі «Фейсбук».)

У неділю, 9 вересня, коли Росія обирала місцеву владу різних рівнів, тисячі росіян замість виборчих дільниць вийшли на вулиці своїх міст. Люди протестували проти збільшення віку виходу на заслужений відпочинок, передбаченого пенсійною реформою. Підняв людей на акцію непокори опозиційний політик Олексій Навальний. Сам він участі в акціях не брав, оскільки перебуває за ґратами. 27 серпня його затримали і засудили до адміністративного арешту на 30 діб.

 

Як у Москві протестувальників «охороняли»

 
Нагадаємо, в Росії уряд пропонував підняти пенсійний вік на 5 років для чоловіків та 8 років для жінок, тобто чоловіки виходитимуть на заслужений відпочинок у 65 років, а жінки — в 63 (згодом президент Володимир Путін виступив у ролі «доброго царя» та «скинув» жінкам 3 роки, опустивши планку до 60 років). Наразі відповідний законопроект готують до другого читання у Держдумі РФ.
 
Оскільки в РФ середня тривалість життя, згідно з останніми даними, складає 67,5 року для чоловіків та 77,6 року для жінок, то чимало представників сильної статті ризикують просто не дожити до заслуженого відпочинку. Росіян переконують, що іншого виходу нема. Хоча для такої небідної країни ці відмовки звучать щонайменше смішно. Правда в іншому — свої багатющі ресурси країна витрачає на війни, пропаганду «русского міра» у світі, диверсійну діяльність в інших країнах або ж її просто розкрадає правляча верхівка. Люди, які розуміють цю несправедливість, і вийшли на вулиці.
 
Загалом у протестах взяли участь мешканці 83 міст, зокрема, Москви, Петербурга, Краснодара, Калінінграда, Владивостока, Кемерова, Томська, Новосибірська, Омська та інших. У більшості міст, зокрема в Москві та Пітері, влада заборонила акції (у цьому випадку на людей дуже зручно нацьковувати поліцію), проте люди вийшли, навіть не маючи дозволів на проведення масових заходів.
 
За попередніми підрахунками активістів, сукупно на мітингах були присутні понад 100 тисяч осіб. Водночас офіційно повідомляється про в десятки разів меншу кількість протестувальників, наприклад у Москві — 2 тисячі. Хоча, як розповідають очевидці, в російській столиці був наймасовіший протест — Пушкінська площа та прилеглі до неї вулиці були вщерть заповнені людьми.
 
Після 14:00 московська поліція стала поступово витісняти мітингувальників, хоча вони вже вирушили маршем, який самі активісти назвали прогулянкою, Тверською вулицею в напрямку Кремля. Серед гасел проти підвищення пенсійного лунали також заклики про відставку уряду та складання повноважень Путіним: «Путіна у відставку!», «Путін грабує народ!», «Ми — проти влади шахраїв і злодіїв!». Водночас зверталися до поліцейських, яким нагадували, що вони існують на гроші громадян, та закликали бути з народом.
 
Проте ті не надто дослухалися до «голосу народу». У Санкт-Петербурзі, за даними штабу Навального, під час акцій затримали від 50 до 100 осіб. У Москві відбулися зіткнення між поліцією та проте­стувальниками — люди кидали в правоохоронців пляшки та намагалися прорвати оточення. «Затримання на Великій Дмитрівській. Нашому кореспонденту Маші Борзуновій теж дісталося кийком по ребрах», — пише на своєму сайті телеканал «Дождь».
 
Згодом і канал RTVi повідомив, що їхній фотограф постраждав від дій поліцейських. А видання «МБХ Медіа», публікуючи відео звірячого побиття поліцейськими людей, саркастично написало: «Співробітники правоохоронних органів охороняють протестувальникiв у Москві». У результаті — десятки затриманих у Москві, серед них — кілька дітей і жінок. 
 
Деяких активістів штабу Навального в регіонах російські силовики затримували або викликали для свідчень саме в день мітингів. Як повідомляє «Радіо «Свобода», перед початком акції в Москві затримали юриста Фонду боротьби з корупцією та ведучу каналу Navalny Live Любов Соболь, у Санкт-Петербурзі — координатора Дениса Михайлова і співробітника штабу Іллю Гантварга.
Керівників штабів Олексія Навального затримали також у Томську, Кемерові, Новосибірську.
 
Як повідомляє «Німецька хвиля», подекуди прибічників Навального почали затримувати ще за кілька днів до початку протестів. Так, у Ставрополі й Краснодарі координатори штабів Навального отримали 5-10 діб арешту, а в Челябінську додому до активіста «Відкритої Росії» прийшли співробітники поліції, які доставили його в прокуратуру. В Комсомольську-на-Амурі затримали двох осіб, які прийшли до відділку поліції й вимагали звільнити затриманих раніше заявника акції протесту й волонтера штабу Навального. 

 

Майдан по-російськи?

 
На цьому пенсійний бунт не закінчився. Учора в центрі Москви, на Страстному бульварі біля пам’ятника Твардовському, група людей — приблизно 10 осіб — оголосила безстрокову акцію протесту. Як повідомляє «Дождь», за словами самих активістів, вони протестують проти «неефективної влади», вимагають відміни пенсійної реформи і відставки президента. Вони закликають всіх охочих приєнуватися та приходити з «водою, їжею та теплими речами». Отже, майдан по-російськи почався? 
 

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На виборах мера російської столиці переміг чинний градоначальник Сергій Собянін.
 
Голосуючи за нього, президент Росії Володимир Путін оконфузився. Підійшовши до урни (в РФ — це автоматичні прилади, які «засмоктують» бюлетені), він не зміг «опустити» бюлетень — урна двічі відмовлялася «брати» його в Путіна.
 
«Да ладно», — здивувався Путін і лише з третьої спроби «вкинув» бюлетень.
 
Як згодом пояснили в ЦВК, президент поклав документ лицьовою частиною доверху (і цим самим засвітив, за кого проголосував), але апарат задля збереження таємниці голосування налаштований на те, щоб брати документи тільки «обличчям» вниз. До Путіна це «дійшло» тільки з третьої спроби.
 
Вже після голосування він зазначив, що бажає «зберегти стиль керівництва Москвою». Учора чинний мер Москви Сергій Собянін заявив у «Фейсбуці» про свою перемогу на виборах — він набрав майже 70 відсотків голосів, повідомляє «Інтерфакс». Його найближчий суперник — кандидат від Комуністичної партії РФ Вадим Кумін отримав 10 відсотків. 
 
Загалом у неділю, 9 вересня, в 80 регіонах Росії відбулося понад 4,7 тисячі виборів до органів влади різних рівнів — обирали мерів, губернаторів, депутатів Держдуми та регіональних парламентів.