Тернопільський проектувальник Петро Головатий створив «бульборобота»-дрона для аграріїв

11.09.2018
Тернопільський проектувальник Петро Головатий створив «бульборобота»-дрона для аграріїв

Агродрон, він же «бульборобот», Петра Головатого. (Фото з власного архіву винахідника.)

Збирання картоплі та її запасання на зиму — нині дуже актуальна побутова тема для всіх, хто її вирощує навіть на шести сотках дачі, не кажучи вже про гектари.
 
Тому, мабуть, усе більше переглядів і лайків набирає на Youtube сюжет про тернопільського майстра на всі руки — проектувальника меблів за професією та педагога за освітою Петра Головатого та його винахід. Останнiй у народі вже жартома охре­стили «бульбороботом», але сам автор називає його агродроном. 
 
Робототехніка — велике і давнє захоплення Петра Головатого, але свій агродрон він створив передусім для того, щоб полегшити працю на городі для себе і близьких. Як видно на фото — пристрій досить простий, по суті, це невеликий електровіз, яким можна управляти дистанційно, як, приміром, популярними іграшковими автомобілями.
 
«Розумну» машину тернопільський умілець виготовив iз різних підручних деталей i матеріалів приблизно за два місяці. Вперше апробував її минулого року, але до збору цьогорічного врожаю дещо переробив і вдосконалив. 
 
Тепер вона успішно допомагає підгортати, викопувати та транспортувати картоплю. Зрозуміло, її можна використовувати й для перевезення іншого вантажу. А взимку, за словами майстра, агродрон можна переобладнати для прибирання снігу та інших господарських потреб. До речі, кілька років тому Петро Головатий змайстрував не менш цінну в господарстві річ — мініатюрний трактор-всюдихід.