Ініціативу Порошенка про перейменування вулиці Кудрі в Маккейна готові спустити депутати фракції «БПП» у Київраді

11.09.2018
Ініціативу Порошенка про перейменування вулиці Кудрі в Маккейна готові спустити депутати фракції «БПП» у Київраді

Зам Кличка Прокопів називає Маккейна «найбільш завзятим лобістом інтересів України у світі». Проте з перейменуванням вулиці на його честь не квапиться.

Непросто йде в столиці України декомунізація. Не та явна, що пов’язана зі зміною вивісок, котрі відсилають до радянського минулого зі 100-відсотковою очевидністю. А та, яка вимагає більш глибоких знань та кращого розуміння контексту.
 
Ініціатива Петра Порошенка перейменувати одну з київських вулиць на честь нещодавно спочилого американського сенатора Джона Маккейна вже викликає певний спротив. А дарма. «Кандидаткою» на перейменування стала вулиця Івана Кудрі — особи, що у складі радянської розвідувально-диверсійної групи боролася у часи Другої світової війни як проти німецьких загарбників, так і проти «націоналістичного українського підпілля». Так що Кудря — постать контраверсійна, і це ще м’яко сказано.

А от хто такий сенатор Маккейн — довго пояснювати не доводиться. Це людина, котра як могла підсилювала антиросійські настрої і тенденції у теперішній американській адміністрації. Без таких, як Маккейн, весь негатив від обрання на посаду президента США Дональда Трампа був би ще більш очевидним та об’ємним. Однак ідеться зараз не про Вашингтон, а про Київ, а в Києві вже зареєстрована петиція проти увічнення Маккейна. Наразі вона набрала, щоправда, обмаль голосів, а відтак її перспектива бути розглянутою на засіданні Київради є вкрай примарною.

Що ж стосується самої Київради, то в міському «парламенті» до ідеї з перейменуванням ставляться, схоже, з обережністю.

«Одну зі столичних вулиць планують назвати ім’ям сенатора Сполучених Штатів Америки Джона Маккейна. Відповідну ініціативу Президента України Петра Порошенка підтримують депутати фракції «Солідарність» у Київській міській раді. Вони вже підготували відповідне звернення на ім’я київського міського голови Віталія Кличка, аби мер забезпечив відповідну процедуру перейменування», — говорить заступник Кличка Володимир Прокопів.
 
Однак, додає він, до подібної ініціативи слід підійти виважено. І... спитати думку родичів (Прокопів не уточнює, чиїх саме — Маккейна чи Кудрі).

«Я згоден з тим, що такі рішення повинні приймати професіонали. Те, що на сайті Київської міської ради з’явилось 11 петицій про перейменування вулиці, говорить, що таке рішення має серйозну підтримку серед киян. Депутати не можуть бути осторонь. Вже готове звернення до міського голови для ініціювання процедури. Далі йде процедура громадських слухань, засідання комісії і потім засідання міської ради», — інформує він. 
 
За чинним законодавством, пере­й­менуванню вулиці (або іншої юридичної особи) на честь конкретної персони має дійсно передувати широке громадське обговорення. Проте зараз виникає враження, що ініціативу Порошенка готові «забалакати» депутати з його ж столичної фракції. Хоча тут, можливо, просто дається взнаки недовіра до чиновницької неповороткості.