Ювілейний сезон у Молодому театрі відкрили виставою-концертом про 100-ліття театру Курбаса

11.09.2018
Ювілейний сезон у Молодому театрі відкрили виставою-концертом про 100-ліття театру Курбаса

«100 років Молодий». (Фото з сайта molodyytheatre.com.)

Виставою-концертом «100 років Молодий» відкрив 40-й театральний сезон Київський академічний Молодий театр. У перфомансі на одну дію про історію Молодого театру Леся Курбаса в ігровій формі розповідає увесь творчий колектив: і художній керівник театру Андрій Білоус, який став автором і режисером дійства, і найвідоміші з молодотеатрівців Римма Зюбіна, Ірма Вітовська, Станіслав Боклан, інші. 
 
«...Бачити в театрі не кафедру чеснот, не дзеркало правди, не місце навчання і популяризації програм політичних партій, а театр і тільки театр!» — ці слова Леся Курбаса стали заглавними для сценічної розповіді.
 
Офіційно Молодий театр Леся Курбаса — молодого митця, який нікого не хотів наслідувати, але водночас вивчав і використовував досвід зарубіжних театрів (знав вiсiм мов), починав відлік від 21 травня 1918 року, коли було написано й опубліковано в друкарні «Прогрес» окремою брошурою «документ, якого доти не мав жоден український театр» — Статут Товариства на вірі «Молодий театр у Києві».
 
Статут зареєстровано у київського нотаріуса Михайла Арнольда за реєстром №2719 i в Київській міській управі. Хоча насправді Молодий на той час існує вже повноціннi два роки. Метою діяльності театру стало прагнення розвинути реалістичні традиції корифеїв і втілити у життя мрії про заснування нового українського театру, який би не поступався кращим європейським. Піднести українське театральне мистецтво на рівень світової культури.
 
Ще 18 травня 1916 року пройшла перша зустріч Леся Курбаса з членами гуртка, що пізніше став студією Молодого театру. Група молодих акторів активно працювала над створенням вистав. І вже 9 травня 1917-го актори показали в Лук’янівському народному домі виставу «Базар» за п’єсою Володимира Винниченка. Перший сезон (юридично ще не зареєстрованого) «Молодого театру» відкрито 24 вересня прем’єрою «Чорна Пантера і Білий Медвідь» того ж автора. 
 
У 1919 році Радянська влада націоналізувала і ліквідувала Молодий — у середині квітня вийшла постанова Всеукраїнського театрального комітету про об’єднання Державного драматичного театру з «Молодим театром» та перейменування колективу на Перший театр Української Радянської Республіки імені Шевченка. З цього театру взяли початок кілька українських театрів. Лесь Курбас продовжить новаторськи творити з «Березолем». А потім його заарештують 26 грудня 1933 р. Відправлять етапом до Харкова. 9 квітня 1934-го засудять до 5 років, вишлють на будівництво Біломорсько-Балтійського каналу, відправлять на Соловки. 9 жовтня 1937-го Лесь Курбас засуджений до страти. 3 листопада 1937-го його розстріляли в урочищі Сандармох. Лише у 1957-му посмертно реабілітовано.
 
У 1979 році наказом iще Міністерства культури УРСР було створено Молодіжний театр. 14 грудня відбувся перший збір трупи. Спочатку театр працював у київському Будинку культури «Метробуд» (вул. Прорізна, 8). Першу виставу «…З весною я до тебе повернусь!» актори зіграли 26 квітня 1980 року.
 
Через шість років Молодіжний переїхав на Прорізну, 17. У 1995 році — отримав назву Молодий. Таким чином було з’єднано розірваний історичний ланцюг часу, і Молодий театр продовжує своє життя там, де і народився.
 
До речі, вистава-концерт «100 років Молодий» закінчується піснею «Привіт, Лесь», яку написав актор театру Артем Мартинішин, музика — Сергія Бабкіна.