Новий виборчий кодекс дасть стабільність державі

11.09.2018
Новий виборчий кодекс дасть стабільність державі

Громадськість переконана: шлях до економічної стабільності в Україні проходить через вільні вибори.

Наступні українські вибори вже сьогодні розглядаються як третій Майдан. З одного боку, маємо оприлюднену інформацію СБУ про вже виявлені спроби Росії втрутитися у президентські вибори у нашій державі, з іншого — існують доволі песимістичні прогнози для економіки держави у випадку, якщо післявиборчу ситуацію не вдасться втримати під контролем: аж до долара за 50 гривень.
 
Адже, з одного боку, новий Президент для умовно нестабільної країни — це завжди ризик, а, враховуючи стан справ в Україні, можливий відтік валюти з держави може стимулювати девальвацію гривні. 
 
Щоб уникнути ризиків для політичного та економічного блоків України, експерти та громадянське суспільство радять не зволікати з новим виборчим кодексом. Наприкінці минулого тижня декілька тисяч активістів та політиків пікетували Верховну Раду з вимогою змінити «виборчі закони Януковича». Організував акцію рух «Чесно». 
 
Ухвалити новий виборчий кодекс у депутатів спільно вимагали і кілька українських партій «нового типу». Серед них — Українська галицька партія, «Самопоміч», Демократичний альянс, «Сила людей». 
 
У депутатів вимагали відкриті регіональні списки, дозволити блокування та зменшити прохідний бар’єр. «Це не просто один із чергових законів, який має ухвалити Верховна Рада. Це ключовий закон, від якого залежить наше майбутнє. Ми за те, щоб вибори відбувалися за відкритими списками. Але ми вимагаємо більшого. Молоді політики мають прийти до влади і якісно та швидко оновити її», — каже Роман Лозинський, голова політради Української галицької партії.
 
«Серед нас багато представників експертних середовищ. Ми підтримуємо курс на децентралізацію та виступаємо за зміну координат в українському політикумі», — зазначив учасник акції Андрій Смолій. За його словами, чинний закон про вибори було проведено на замовлення президента-втікача Віктора Януковича. «2011-го він повернув так звану «мажоритарку», спровокувавши масові підкупи виборців. 2019-го Україна ризикує наступити на ті самі граблі», — продовжує Смолій. 
 
«Осінь-2018 — останній шанс для ухвалення нового закону, який дозволить провести наступні вибори парламенту за новими правилами. Ми вимагаємо від Верховної Ради розпочати розгляд проекту в другому читанні не пізніше 16 жовтня. Сьогодні понад 15 політичних партій, громадських організацій, тисячі людей. Ми не дозволимо нинішнім політикам залишити українців ще 5 років жити за виборчим законом Віктора Януковича», — зазначив представник організаторів столичної акції від руху «Чесно» Микола Виговський.
 
Проект нового Виборчого кодексу (№3112-1), який у першому читанні депутати ухвалили в листопаді 2017 року, передбачає повернення до пропорційної системи з відкритими партійними списками. Новий виборчий кодекс — це один із пунктів нинішньої коаліційної угоди. Підтримувати його обіцяв і Президент Петро Порошенко. За виборчу реформу в Україні вболівають Представництво ЄС та посли Великої сімки: їхні представники не раз висловлюють це у своїх публічних заявах. А Парламентська асамблея Ради Європи у своїй резолюції №1755 ще 2010 року рекомендувала Україні пропорційну виборчу систему, яка «ґрунтується на відкритих виборчих списках і регіональних виборчих округах».