Серена Вільямс програла у фіналі «Ю-Ес оупен» зі скандалом

11.09.2018
Серена Вільямс програла у фіналі «Ю-Ес оупен» зі скандалом

На цьогорічному «Ю-Ес оупен» усе йшло до того, що американський «шолом» стане місцем «великого тріумфального повернення» для іменитої екс-прими світового жіночого тенісу Серени Уїльямс.

Якщо влітку на Уїмблдоні-2018 здобути першу — після народження в вересні 2017 року доньки — перемогу на турнірі «Великого шолома» зірковій американці завадила колишня перша ракетка планети, досвідчена німкеня Ангелік Кербер, то у вирішальному поєдинку цьогорічної Відкритої першості США Уїльямс-молодшій протистояла значно скромніша опонентка, котра до нью-йоркського фіналу не мала в своєму активі жодного «шолома».

Виходячи проти молодої опонентки з Японії — 20-ї ракетки планети Наомі Осаки — на фінал «Ю-Ес оупен», 36-річна Серена, напевно, вже приміряла на себе корону переможниці. «Удруге за рік Осаці я не програю. Так, я програла їй на турнірі в Маямі, але тоді я ще годувала свою доньку груддю», — напередодні важливого поєдинку розповідала Уїльямс-молодша.

Утім, схоже, домашній «мейджор» перетворився для Серени — 23-разової тріумфаторки одиночних турнірів із серії «Великого шолома» — на якесь зачароване місце, адже в рідних стінах останнім часом її спіткають неприємні невдачі.

Неймовірний розпач Уїльямс пережила в 2015 році, коли, впритул підійшовши до здобуття за підсумками сезону «Великого шолома», вона — на той час перша ракетка планети — несподівано програла півфінал «Ю-Ес оупен» італійці Роберті Вінчі, залишившись при цьому без заповітного трофею, здобуття якого, як відомо, є найзаповітнішою мрією кожної тенісної зірки.

І ось у кар’єрі живої легенди тенісу ще одне болісне фіаско. Мало хто з шанувальників тенісу очікував побачити невдачу досвідченої Серени у фіналі «Ю-Ес оупен»-2018, але молода Осака, котра, до речі, у чверть­фіналі здолала другу ракетку України, міркувала по-іншому.

Загалом, двох сетів вистачило кривдниці Лесі Цуренко, аби виграти свій перший у кар’єрі «шолом». Серена ж, котра ніяк не могла спіймати свою гру, просто кипіла на корті від розпачу та люті, кілька разів влаштувавши словесну перепалку з арбітром на вишці. В один момент фінальний поєдинок узагалі втратив свою головну спрямованість, перетворившись на «неспортивний» театр одного зіркового актора. «Несправедливе, просто обурливе суддів­ство», — не втомлювалася повторювати Серена, котру суддя двічі по ходу поєдинку карав за неспортивну поведінку.

Без сумніву, невдачу 2015 року Уїльямс-молодша пережила дуже тяжко. Як відомо, виграти впродовж сезону всі чотири турніри «гранд слему» в одиночному розряді жіночого тенісу вдалося лише трьом тенісисткам. Мріяла бути серед них і Серена.

Утім вона й досі залишається без одного з головних атрибутів тенісної величі.

Так само не мають подібного трофею у своєму доробку й тенісисти, котрі нині грають перші ролі в чоловічому дивізіоні. Серб Новак Джокович — один iз тих, хто мав не одну можливість отримати «Великий шолом», але, кілька років пробувши на вершині світового рейтингу й вигравши не один «мейджор», він жодного разу так і не зміг зібрати за сезон повну колекцію «малих» «шоломів». У 2016 році домінування Джоковича в профі-турі взагалі завершилося, але після двох поспіль виграних турнірів iз серії «Великого шолома» можна говорити про поступове повернення екс-першої ракетки планети на свої попередні позиції. Після тріумфу на «Ю-Ес оупен»-2018, у фіналі якого Новак здолав аргентинця Дель Потро, в оновленому рейтингу АТР він піднявся на третю сходинку.

Відзначимо, що після Відкритої першості США серйозний стрибок у табелі про ранги зробила й Леся Цуренко, котра піднялася на рекордну для себе 26-ту позицію світового протоколу. При цьому перша ракетка жіночого тенісу України Еліна Світоліна зробила лише один крок нагору, ставши шостою тенісисткою планети.