Андрій Говоров виграв Кубок світу із рекордом

11.09.2018
Андрій Говоров виграв Кубок світу із рекордом

Андрій Говоров зробив медальний «дубль» на першому етапі Кубка світу-2018. (Фото з сайта usf.org.ua.)

Віднедавна ім’я вітчизняного плавця Андрія Говорова фігурує в усіх протоколах престижних міжнародних змагань, де, як правило, завжди організатори змагань вказують прізвища та час рекордсменів планети та самого турніру.

У липні 2018 року вітчизняний спринтер встановив новий рекорд світу на 50-метрівці батерфляєм, а згодом, змагаючись на чемпіонаті Європи з водних видів спорту в Глазго, виграв на аналогічній дистанції континентальне «золото».

Попри те, що цьогорічний ЧЄ став для плавців із Європи їхнім головним стартом сезону, змагальний рік для них не закінчився, адже традиційно в серпні/вересні впродовж уже багатьох років стартує Кубок світу з плавання. Ейндховен, Будапешт, Казань, Доха, Сінгапур, Пекін, Токіо — в найближчі кілька місяців у семи перерахованих містах кращі плавці планети змагатимуться за 2,5 мільйона призових доларів США.

Перший у нинішньому сезоні етап Кубка світу приймає російська Казань. І хоча змагання в сусідній країні вітчизняним спортсменам вітчизняні чиновники рекомендували обходити стороною, статус новоспеченого рекордсмена світу, думається, не дозволяє Андрію Говорову бойкотувати престижний турнір.

І хоча для виграшу загального заліку Кубка світу нашому титулованому співвітчизникові може не вистачити універсальних якостей (останнім часом, як правило, на КС перемагають майстри широкого профілю, котрі успішно змагаються в різних плавальних дисциплінах), Говоров усе ж вирішив зі стартових метрів турнірного марафону окреслити свої наміри.

До того ж стрімкий прогрес на 50-метрівці батерфляєм — лише частина успішної підготовки Говорова до майбутньої Олімпіади в Токіо. Не секрет, що 50 м «метеликом» не входять до програми Олімпійських ігор. Відтак основне зусилля українського спринтера в підкоренні олімпійського п’єдесталу буде спрямоване на спринтерську дистанцію вільним стилем. У Глазго, на нещодавньому європейському форумі, на цій дистанції Говорову навіть не вдалося пробитися до фіналу.

На Кубку світу в Казані справи у Говорова в олімпійській дисципліні пішли значно краще. І хоча в порівнянні з часом, продемонстрованим на ЧЄ-2018, на першому етапі КС українець додав лише одну соту секунди, в підсумку, результату — 22,03 сек. — йому вистачило для здобуття «бронзи» на 50 м вільним стилем.

При цьому на своїй улюбленій 50-метрівці батерфляєм Говоров рівних собі не мав, випередивши на шляху до «золота» обох призерів попередньої дистанції — росіянина Володимира Морозова та американця Майкла Ендрю. Що цікаво, Говоров знову не обійшовся без рекордних регалій, iз рекордом 22,87 сек., оновивши показники найкращого часу в історії проведення кубків світу.

Нагадаємо, що вже не перший рік Андрій Говоров, як і кілька інших вітчизняних плавців з елітної групи, готується за індивідуальною програмою під орудою тренера-іноземця. Останні здобутки українського спринтера пов’язані з прізвищем бразильця Арілсона Сільви, котрий, поміж іншого, великим чемпіоном — Олімпіади та світу — зробив і свого співвітчизника Сезара Сієло.