Збірна України з футболу вдало стартувал в дебютному розіграші Ліги націй

11.09.2018
Збірна України з футболу вдало стартувал в дебютному розіграші Ліги націй

Старання Віктора Циганкова в матчі зі словаками вилилися в пенальті, котре вдало реалізував Андрій Ярмоленко. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Пам’ятаючи минулий відбір на Євро-2016, куди збірна України пробилася з третього місця в своїй відбірковій групі, вигравши плей-оф кваліфікації у команди Словенії, і порівнюючи його з новими умовами євровідбору, куди для третіх команд «пу­льок» жодних перепусток уже не передбачено, в таборі «синьо-жовтих» вирішили серйозно поставитися до альтернативного шляху потрапляння на майбутній ЧЄ.

Регламент новоствореного Європейським футбольним союзом турніру під промовистою назвою Ліга націй у контексті передбаченого його умовами розіграшу невеликої кількості (загалом чоти­рьох) путівок на Євро-2020 не виглядає непролазним для його учасників муром, оскільки побудований на принципах рівності конкурентів. Тобто й самі дивізіони, й створені всередині них групи, й майбутні «плей-оф» (у яких по чотири з кожного дивізіону збірні, котрі не пробилися через основний відбір до фінальної частини Євро-2020, розіграють чотири останні путівки на майбутній ЧЄ), — наповнені командами з приблизно рівним ігровим потенціалом. Відтак у питанні потрапляння на Євро-2020 через змагальний турнір Ліги націй європейські збірні можуть покладатися, в першу чергу, на власні сили.

При цьому виграш своєї «пульки» в  Лізі націй дозволить кращим командам підвищитися в класі. Загалом, основним турнірним лейтмотивом ЛН для збірних має стати прагнення підвищитися в класі, що, приміром, для команд, зібраних у підрозділі «В», гарантує можливість потрапляння на майбутній сезон до когорти грандів європейського футболу.

Пригадується, як  прак­тично кожен наставник збірної України, комен­туючи часто невиразні поєдинки своїх підопічних на міжнародній арені, скаржився на мінімальний досвід зустрічей iз сильним опонентом. Дебютний розіграш Ліги націй «синьо-жовті» розпочали в другому за силою дивізіоні турніру, куди потрапили збірні, котрі на момент жеребкування посідали в рейтингу УЄФА місця з 13-го до 24-го, однак дві стартові перемоги підопічних Андрія Шевченка засвідчили хороші для українських футболістів турнірні перспективи.

У цілому груповий етап ЛН має швидко­плинний характер. Уже в листопаді 2018 року Шевченко та його хлопці матимуть загальне уявлення про своє майбутнє. Випередивши в групі своїх конкурентів — чехів та словаків, — «синьо-жовті» зможуть не тільки підвищитися в класі, а й попередньо забронювати за собою місце для участі у втішному «плей-оф», де навесні 2020 року відбудеться розіграш останніх перепусток на майбутнє Євро.

«У нашій групі ще нічого не вирішено», — після перемог над чеською та словацькою збірними заявив Шевченко. Водночас, здобувши в стартових матчах стовідсотковий результат, «синьо-жовті» одноосібно захопили лідерство в своїй «пульці».

Виїзний поєдинок проти чехів багато хто з футбольних експертів назвав одним із кращих матчів української збірної за останній час. Із першої до останньої хвилини гри в Угерське-Градиште команда Шевченка демонструвала максимальну активність, за що, в підсумку, отримала винагороду у вигляді двох пізніх м’ячів — наприкінці першого та другого тайму відповідно та, як результат, вольової звитяги.

Проте, як часто траплялося з «синьо-жовтими» раніше, після яскраво проведеного першого з двох спарених поєдинків, наступний за ним двобій вони зіграли за абсолютно іншим сценарієм. Утім і прагматичнiший футбол приніс підопічним Шевченка перемогу — долю поєдинку з непоступливими словаками вирішив удало реалізований Андрієм Ярмоленком пенальті. Не виключено, що вайлуватий характер гри «синьо-жовтих» проти збірної Словаччини був обумовлений відсутністю на трибунах «Арени Львів» уболівальників, але такою є плата усього вітчизняного футболу за неналежну поведінку вітчизняних фанатів на трибунах. До слова, на стадіоні в Угерське-Градиште наші ультрас знову нагадали про себе. Найактивнiших із них заспокоювали місцеві поліцейські та ... Андрій Шевченко. 

 

ТАБЛО

 
Ліга націй. Дивізіон В. Група 1. Чехія — Україна — 1:2 (Шик, 4 — Коноплянка, 45; Зінченко, 90+3; У: П’ятов, Матвієнко, Ракицький, Кривцов, Караваєв, Степаненко, Малиновський, Коноплянка (Циганков, 77), Ярмоленко (Зінченко, 66), Марлос, Яремчук (Селезньов, 85). Україна — Словаччина — 1:0 (Ярмоленко, 80 (пен.); У: П’ятов, Караваєв, Бурда, Ракицький, Матвієнко, Степаненко (Сидорчук, 85), Ярмоленко, Марлос, Малиновський (Зінченко, 71), Коноплянка (Циганков 78), Яремчук.
Турнірне становище: Україна — 6 (2 матчі), Чехія, Словаччина — 0 (по 1).