Із Новим роком! Умань готується до святкування Рош ха-Шана

07.09.2018
Умань готується до прийому паломників на святкування Рош ха-Шана.
 
Цього року відзначення хасидами Нового року за іудейським календарем відбудеться тут у ніч iз 8 на 9 вересня. 
 
«Як і в попередні роки, очікуємо приїзду не менше 40 тисяч хасидів із майже 20 країн світу. Тож наразі проводимо підготовчі заходи, готуємося до прийому прочан, організації їхнього побуту, адже така кількість гостей для невеликого міста дає про себе знати. Тож відпрацьовуємо все до дрібниць», — розповідає «Україні молодій» Людмила Кирилюк, секретар Уманської міської ради та член виконавчого комітету.
 
За словами Людмили Миколаївни, в Умань уже почали прибувати перші паломники, є серед них і жінки та діти. 
 
В Уманському міськвиконкомі кажуть, що цього року, вперше в історії взаємин України та Ізраїлю, неподалік місця поховання раббі Нахмана, де хасиди традиційно моляться, зустрічаючи Новий рік, відкриють тимчасове консульство, яке буде вирішувати нагальні питання прочан — допомагатиме із загубленими проїзними документами, надаватиме будь-яку іншу надзвичайну допомогу. Також традиційно Ізраїль надішле до Умані своїх офіцерів, які допомагатимуть місцевій владі підтримувати порядок. 
 
Тим часом, як повідомляють у черкаській обласній поліції, до Умані вже прибув зведений загін із 60 співробітників патрульної поліції з дванадцяти областей України для надання допомоги в забезпеченні правопорядку на території міста Умані під час святкування паломниками Рош ха-Шана. 
 
Водночас начальник Головного управління Національної поліції в Черкаській області генерал Валерій Лютий довів до черкаських поліцейських основні завдання, серед яких — забезпечення публічної безпеки та порядку, безпеки руху в місті й на автодорозі державного значення Київ—Одеса та виявлення адміністративних і розкриття кримінальних правопорушень. Поліцейським наголошено на дотриманні дисципліни та законності під час несення служби. Загалом публічну безпеку та порядок під час візиту паломників до Умані будуть забезпечувати понад 550 працівників поліції.
 
Готуються до посиленого режиму несення служби і черкаські рятувальники. Днями в Умані вони провели комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки громадян i захисту місць релігійного паломництва.
 
Під час тренування рятувальними підрозділами із застосуванням спеціальної техніки та обладнання на території меморіального комплексу були відпрацьовані спеціальні завдання, зокрема проведення евакуаційних заходів у задимленій будівлі культової споруди.
 
У ході навчань рятувальники вивчили планування об’єктів, наявність водних джерел та відпрацювали організацію зв’язку під час виконання дій за призначенням.
 
За участі інженерних фахівців було перевірено протипожежний стан об’єктів, проаналізовано можливі наявні ризики та небезпеки, відповідність шляхів евакуації правилам безпеки. Загалом, участь у навчаннях узяли 16 рятувальників та 3 одиниці пожежної і спеціальної техніки.