Mad Heads UA та Yurcash/Юркеш: на вихідних у Києві відбудеться «Голосіївська Криївка»

07.09.2018
Mad Heads UA та Yurcash/Юркеш: на вихідних у Києві відбудеться «Голосіївська Криївка»

Запалюватиме гостей фестивалю Yurcash/Юркеш. (Фото Артема ГАЛКІНА (З сайта flickr.com).)

Якщо хтось цього літа так і не потрапив до Луцька на фестиваль українського духу «Бандерштат», сумувати не варто.
 
 
Цікаву суміш музики, сили, інтелектуального спілкування, занурення в українську історію та цікавого родинного відпочинку пропонують організатори фестивалю «Голосіївська Криївка», який цими вихідними розгорнеться в Голосіївському парку столиці, біля музею Максима Рильського.
 
Цього року «Голосіївська Криївка» проходитиме вчетверте. Вдруге підтримує КМДА, тому вхід на фестиваль буде безплатний.
 
«Голосіївська Криївка» — це дуже гарний приклад, як громадська ініціатива переростає в потужний фестиваль міжнародного рівня», — зазначив депутат Київради Юрій Сиротюк. 
 
Цього року хедлайнерами фестивалю стануть гурти Mad Heads UA, Yurcash/Юркеш, «Сокира Перуна» та Borshch.
 
Також на головній сцені «Криївки» виступить популярний білоруський гурт Stary Olsa. До речі, останній виступатиме в суботу, 8 вересня — у річницю знаменитої битви під Оршею, в якій військо Великого князівства Литовського під проводом князя Костянтина Острозького розгромило вщент московське військо і на кілька десятиліть зупинило експансію московитів на західні землі. 
 
Утім, не лише музика визначатиме обличчя фестивалю. Організатори фестивалю пропонують цікаві дискусії на історичні теми та актуальні для сьогодення проблеми.
 
На території фестивалю працюватиме проект «Історичний полігон 2.0», на якому буде можливість поспілкуватися з рекон­структорами, фахівцями з мілітарної історії перших визвольних змагань, дізнатися цікаві факти про гетьмана Скоропадського та Українську Державу, 100-річчя якої ми відзначаємо цього року; послухати цікаві лекції як про події тих часів, так і про  різні аспекти сучасної російсько-української війни.
 
Учасниками дискусій будуть відомі дослідники Олександр Алфьоров і Павло Гай-Нижник, журналісти Дмитро Шурхало та Дмитро Савченко, реконструктор Владислав Запорожець та інші.
 
На лекційній сцені виступатимуть відомі письменники, громадські діячі, видавці, барди та закордонні гості: боєць УПА Теодор Дячун, Ірина Фаріон, Микола Ляхович, брати Капранови, Лірник Сашко, Лариса Ніцой. «Бандерівські читання» на фестивалі презентують проект «Націоналісти у перших визвольних змаганнях».
 
Згадуватимуть і командира взводу окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ» 93-ї ОМБр Мирослава Мислу, який загинув у жовтні 2016-го поблизу села Кримське на Луганщині. 
 
Свою програму на фестивалі в неділю представить і Федерація стронгмену України, у рамках якої виступить спеціальний гість заходу, найсильніша людина світу Василь Вірастюк.
 
«Ми завжди з радістю долучаємося до різноманітних патріотичних заходів, бо ми в цьому вбачаємо певну місію — якщо на нас звертають увагу, якщо на нас рівняються, то ми маємо показувати приклад не лише сили, а й патріотизму», — зазначив голова Федерації стронгмену України Сергій Конюшок.
 
Загалом на фестивалі працюватиме шість сцен. Організатори запрошують киян та гостей приходити усіма родинами, адже тут передбачені локації для будь-якого віку і смаку: діятиме ярмарок майстрів із майстер-класами, багато цікавих фотозон, дитяча зона, яку організує фольк-студія «Правиця», проводитиметься розіграш п’яти вишиванок від бренду «Фолк-мода». Для тих, хто бере з собою намети і захоче лишитися на ніч, передбачене місце для наметового містечка.
 
«Голосіївська Криївка» стає ще одним місцем збору однодумців, яким небайдужа доля України. Як показує практика, рік у рік людей на таких фестивалях більшає.