У Миколаєві затримали підозрюваного в убивстві науковця-дослідника Голодомору Миколи Шитюка

05.09.2018
У Миколаєві затримали підозрюваного в убивстві науковця-дослідника Голодомору Миколи Шитюка

Микола Шитюк.

Трагічна подія сталася в Миколаєві: 1 вересня в портовому місті було знайдено вбитим відомого вченого, дослідника Голодомору, професора університету імені Василя Сухомлинського Миколу Шитюка.
 
 
Сталося це у квартирі багатоповерхового будинку Миколаєва на перетині проспекту Центрального і 3-ї Слобідської на першому поверсі, яку Шитюк винайняв на три години.
 
Коли після закінчення цього часу господарка помешкання почала телефонувати своєму орендареві, його телефон не відповідав. Жінка одразу приїхала на місце й виявила квартиранта з ножем у спині без ознак життя.
 
У поліції заявили, що «встановлюють усі обставини події та осіб, причетних до вчинення злочину», розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 115 КК України «умисне вбивство», санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.
 
На місці події працювали слідчо-оперативна група, експерти та кінологи, після проведення всіх оперативно-слідчих дій тіло убитого відправили на судово-медичну експертизу.
 
Микола Шитюк — академік Української академії історичних наук, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України. Із 2008 року очолював Навчально-науковий інститут історії і права Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського.
 
Серед його основних праць: «Голод-геноцид 1932-1933 рр. на території Миколаївщини: погляди істориків, очевидців, архівні матеріали» та «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Миколаївська область».
 
Науковець присвятив себе дослідженням теми нищення української нації тоталітарним радянським режимом.
 
Він ґрунтовно працював над вивченням фактів масових репресій проти населення півдня України, старанно опрацьовував тисячі архівних слідчо-кримінальних справ проти українців, яких незаконно репресували в ті часи.
 
Учений зумів документально показати терор i насилля й став одним iз першопроходців у вивченні теми масових репресій проти українців.
 
Згідно зi зведеннями Нацполіції, підозрюваного у вбивстві Шитюка правоохоронці вже затримали: ним виявився 25-річний житель Миколаївського району. Слідчі спочатку  переглянули записи камер відеоспостереження, розташованих у різних закладах у районі будинку, де було скоєно вбивство.
 
Як наслідок, встановили особу зловмисника та вирахували можливі місця його перебування. Поліцейські затримали молодика на зупинці громадського транспорту, коли той збирався їхати до міста.
 
За словами  підозрюваного, смертельні ножові поранення він завдав постраждалому під час раптової сварки на ґрунті особистих взаємин. Із місця події злочинець забрав деякі речі потерпілого.
 
 
Слідче відділення Центрального відділу поліції проводить розслідування кримінального провадження, розпочатого за ознаками ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство), санкція якої передбачає позбавлення волі на термін до п’ятнадцяти років або навіть довічне ув’язнення.