Клімкін виступив за комплексне реагування на провокації РФ в Азовському морі

05.09.2018
Неспокійною залиша­ється акваторія Азовського моря «завдяки» провокативним діям РФ.
 
Гостро відреагувало на дії агресора українське МЗС: глава відомства Павло Клімкін заявив в ефірі одного з телеканалів, що Україна у своїй реакції на провокації Росії в Азовському морі має використовувати комплексний підхід — і юридичні дії в міжнародних судах, і безпекові рішення, і співпрацю з міжнародними партнерами.
 
«Ми передбачали загострення ситуації в Азовському морі, і передбачали це не вчора й не позавчора. Ми прекрасно розуміли, що РФ почне контрольовану ескалацію і почне піднімати ставки. І наші дії не мають бути сконцентровані тільки на політику, тільки на безпеку, тільки на юридичні питання. Спрацює поєднання всього», — наголосив міністр.
 
За його словами, йдеться про юридичні дії, протидесантні дії та розвиток подальшої присутності в Азовському морі й спільні зусилля з партнерами та друзями України.
 
Крім цього, пан Клімкін підкреслив важливість визнання Азовського моря нормальним територіальним морем.
 
Нагадаємо, що останнім часом Росія нахабно й безпричинно затримує іноземні судна, які йдуть в українські порти на Азовському морі, фактично блокуючи цей канал торгівлі. Українські прикордонники заявили, що росіяни «почали жорстку політику затримання та огляду суден» у Керченській протоці.
 
У свою чергу, наші зарубіжні торговельні партнери в цьому регіоні висловили занепокоєння досить млявими й несиметричними діями української сторони на російські провокації.