Леся Цуренко зіграє в чвертьфіналі «Ю-Ес оупен»

05.09.2018
Леся Цуренко зіграє в чвертьфіналі «Ю-Ес оупен»

У Нью-Йорку Леся Цуренко уперше в кар’єрі пробилася до чвертьфіналу турніру з серії «Великого шолома». (Фото з сайта tennisua.org.)

Перегравши у другому колі нинішнього «Ю-Ес оупен» другу ракетку планети Каролін Возняцьки, Леся Цуренко продемонструвала серйозність своїх намірів на останньому в сезоні турнірі «Великого шолома». Зрештою, так і сталося.
 
Після вистражданої перемоги над чешкою Маркетою Вондроушовою друга ракетка України вперше у своїй кар’єрі пробилася до чвертьфіналу Відкритої першості США.
 
При цьому Цуренко стала, загалом, другою після Катерини Бондаренко українською тенісисткою, котра зіграє в 1/4 фіналу «Ю-Ес оупен».
 
Попри те, що в табелі про ранги Цуренко та Вондроушову розділяли близько 70 сходинок, їхнє протистояння в Нью-Йорку вийшло неймовірно напруженим.
 
Думається, не останню роль у «вирівнюванні» сил супер­ниць зіграла спека, від якої під час матчу більшою мірою страждала представниця України.
 
Наприкінці першого сету Цуренко навіть отримала тепловий удар, через що була змушена просити допомогти лікаря, котрий в одному з епізодів навіть порекомендував українці припинити боротьбу на корті.
 
Утім, знайшовши внутрішні резерви й дочекавшись приходу на корт легкого вітерця з тінню, Леся згодом відчула неймовірне полегшення, після чого хід поєдинку повернувся на її користь.
 
Загалом, більше двох iз половиною годин знадобилося українській тенісистці, аби вперше в кар’єрі вибороти для себе місце у чвертьфіналі «мейджора» — 6:7 (3:7), 7:5, 6:2.
 
Вийшло навіть так, що засмучена поразкою Вондроушова після матчу заявила, що її опонентка з України симулювала на корті погане самопочуття.
 
«Я не думаю, що їй було настільки вже погано. Вона прикидалася, грала на публіку. На корті вона діяла нормально, просто удавала з себе хвору. Їй уже 30 років, не розумію, навіщо це було робити», — заявила 19-річна Вондроушова.
Зрозуміло, що на післяматчевій прес-конференції Цуренко довелося відбивати критичні випади ображеної поразкою юної чешки.
 
«Маркета каже, що я симулювала? На жаль, це не так. Я не очікувала від себе, що зможу подолати такі проблеми. Упродовж матчу фізіотерапевт, дивлячись на мої очі, кілька разів пропонував мені припинити матч», — відзначила Цуренко.
 
Але друга тенісистка України вистояла й тепер, в оновленому рейтингу WTA, підніметься, як мінімум, на 26-ту позицію, що стане для неї новим особистим рекордом.
 
Той факт, що на початку другого змагального тижня на «Ю-Ес оупен»-2018 в Нью-Йорку стоїть неймовірна спека, може засвідчити й легендарний Роджер Федерер, який у четвертому колі турніру сенсаційно програв австралійцю Джону Міллману — 6:3, 5:7, 6:7, 6:7.
 
«Сьогодні було дуже спекотно. Це була одна з тих ночей, коли я не міг набрати в груди повітря, яке, здається, практично не циркулювало на корті. Не пригадую, щоб раніше подібне траплялося зі мною», — відзначив 37-річний Федерер.
 
Вочевидь, вік уже не дозволяє іменитому швейцарцеві демонструвати свої минулі кондиції. А от сенсаційного Міллмана на подальшому турнірному шляху чекатиме зустріч з іще одним екс-лідером чоловічого тенісу — Новаком Джоковичем, котрий після тривалого перепочинку знову активно взявся за підкорення світової тенісної вершини.