Журналістів «Рейтер» у М’янмі засудили до 7 років тюрми: підставила поліція

04.09.2018
Суд у М’янмі засудив до семирічного ув’язнення двох журналістів агенції «Рейтер», визнавши їх винними в незаконному заволодінні таємними державними документами.
 
Вердикт суду було ухвалено в понеділок, 3 вересня, інформує агенція AP.
 
Журналісти «Рейтер», громадяни М’янми 32-річний Ва Лон та 28-річний К’яв Сое Оо, були заарештовані в грудні минулого року в місті Янгон у М’янмі.
 
Обидва репортери проводили журналістське розслідування вбивства урядовими військовими десяти представників етнічної мусульманської групи рохінджа в штаті Ракхайн на заході М’янми. 
 
Журналісти заявляють, що їх підставила поліція. Ва Лона і К’яв Сое Оо затримали минулого року під час перевезення офіційних документів, які їм перед тим надала поліція. А потім відразу з ними ж і заарештувала.
 
Ця справа проти журналістів викликала великий резонанс у світі та критику на адресу влади М’янми через наступ на свободу слова. Після оголошення рішення суду в Організації Об’єднаних Націй висловили своє «розчарування» ним.
 
Офіційний представник ООН в М’янмі Кнут Остбі у своїй заяві нагадав, що організація неодноразово закликала владу М’янми поважати право журналістів на свободу висловлювань. 
 
У свою чергу, головний редактор агенції «Рейтер» Стівен Адлер заявив, що ув’язнення журналістів без жодних доказів скоєння злочину свідчить про «великий крок назад у перетворенні М’янми на демократію».
 
«Ці чудові репортери вже провели дев’ять місяців у в’язниці за надуманими звинуваченнями, які мають на меті примусити їх замовкнути та залякати пресу», — наголосив пан Адлер.