Кілька регіонів України потерпають від нашестя рудих слимаків

04.09.2018
Кілька регіонів України потерпають від нашестя рудих слимаків

В окремих регіонах України — нашестя рудих слимаків.
 
Ще весною державний фітосанітарний інспектор ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області пані К. Верещинська констатувала: «Відчутно побільшало в останні три роки слимаків на городах. Ці шкідники вночі вибираються зі своїх сховищ і пошкоджують рослини, а вдень ховаються під рослинами та під грудочками землі. З яєць, які перезимували у ґрунті, наприкінці травня — на початку червня народжуються молоді слимаки, які розвиваються два місяці, за цей час досягають зрілого віку і починають розмножуватися.
 
У вологих місцях — під купами трави, сміття, під грудочками землі, біля кореневої шийки рослин відкладає яйця самка. Шкодять вони посадці капусти, помідорів, огірків, салатів, суниці, буряків, картоплі, виїдають у листі дірки і часто знищують зовсім листову пластинку, в плодах роблять заглибини, а ягоди суниці знищують майже зов­сім, руді слимаки полюбляють їсти квіти. Як тільки висаджують ранні квіти — вони теж вмить зникають. Особливо вразливі лілії та подібні квіти. Не їдять слимаки хіба що цибулю та часник».
 
Цей шкідник завдає біди людям, констатують науковці. Найкращим часом для боротьби з ними був період від травня по липень. Бо в серпні слимаки знову відклали яйця. Боротися зі слимаками потрібно гуртом, бо вони переповзають від сусідів. 
 
У «Фейсбуці» з хештегом #ЗупиниРудого організувалися користувачі, які взялися боротися проти іспанського слимака, котрий уже з десяток років цілеспрямовано окуповує територію України.
 
Інтернет-спільнота називає нові місця дислокації рудого ненажери і просить повідомляти про території, які освоює це повзуче нещастя. Ці дані біологи збирають для національної бази даних UkrBIN, коли розроблятимуть стратегію боротьби із цим лихом.
 
«Зі слимачками нещодавно по­знайомилась. І вони мені були досить не милі, а слизняві. Але все ж божі творіння. А тут, виявляється, вони страшніші за чупакабру», — зазначає Надія Стефурак.
 
Спочатку з’явилися на території Львівської області. Кажуть, що «приїхали», подолавши не один десяток кілометрів, із Польщі, у листках капусти та салату. Загалом ці істоти добре прижилися в країнах Європи. Експерти припускають, що від самого початку слимаки прийшли з Іспанії до Великої Британії, а вже потім розійшлися по світу. 
 
Нині ці руді слимаки зустрічаються на просторах Хмельницького, Вінниці, Кропивницького, Харкова, Києва. Фітосанітарний інспектор пані Верещинська переконує, що слимаки і равлики не можуть встояти перед пивом, навіть не зовсім свіжим. Можна зарити в землю склянки (відрізані пластикові) й наполовину наповнити їх пивом: слимаки просто втонуть у напої. 
 
Поки немає загальнодержавної концепції боротьби з рудим слимаком, спеціалісти також радять пізно восени скопувати ґрунт на грядках, де вони сховалися на зиму, виловлювати їх за допомогою пасток та вручну, як це успішно роблять у Швеції, а ще заводити курей та качок, які полюбляють їсти слимаків.