Невідворотна автокефалія УПЦ: як пройшла зустріч очільника РПЦ Кіріла зі Вселенським патріархом

04.09.2018
Невідворотна автокефалія УПЦ: як пройшла зустріч очільника РПЦ Кіріла зі Вселенським патріархом

Вселенський патріарх Варфоломій (праворуч) і Московський патріарх Кирило (ліворуч) під час зустрічі у Стамбулі. (Фото з сайта radiosvoboda.org.)

«Хорошо-хорошо», — поспіхом кинув владика Кіріл, коли після зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм 31 серпня його спитали, як відбулися перемовини.
 
І таки непогано для нього — адже, судячи з поширеного опісля відео з перемовин, тілоохоронець владики спритно і вчасно відвів його прикрашену перстнями руку від фатальної склянки з прозорою рідиною.
 
Такі склянки на таці пропонував усім охочим представник делегації Московського патріархату. Першим мав брати Кіріл, другим — патріарх Варфоломій.
 
Вселенський патріарх після «наперстництва» зі склянками від пиття відмовився... Хай там як, а на офіційному фото вираз обличчя в московського владики доволі кислий, а от патріарх Варфоломій — як завжди, осяйно-усміхнений.
 
Патріархи говорили понад дві години, значну частину цього часу — наодинці, у присутності перекладачів. Спостерігачі зазначають, що під час гостин московського патріарха у резиденції Вселенського патріарха в нього не було з константинопольськими ієрархами ані спільного богослужіння, ані спільного обіду, які зазвичай свідчать про успішність переговорів.
 
Митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за питання щодо надання Томосу українській церкві, розповів, що ж повідомили російському патріарху Кірілу під час зустрічі.
 
А саме: про невідворотність рішення щодо надання автокефалії українському православ’ю.
 
«Константинопольська Церква сильна й у неї є можливості в усьому світі. Вселенський патріархат із його довгим життям і досвідом — перша церква в родині православних церков, він відіграє тут особливу роль. І саме тому звідси надходять рішення», — нагадав митрополит Еммануїл тим, хто так хотів би хитрощами й відвертим тиском змінити існуючий стан речей у світовому православ’ї, «першою» зробити російську церкву, підконтрольну Кремлеві.
 
Отже, Томос в української церкви буде. Чи в жовтні цього року, чи пізніше — ще вирішується. Адже Томос сам по собі не є «актом створення помісної церкви», це просто документ, що засвідчує автокефалію вже існуючої єдиної церковної структури.
 
Тому митрополит Гальський наголосив, що наразі для Вселенського патріархату є важливим питання подолання церковного розколу в Україні.
 
Адже поки що до єдності ще ой як далеко. Патріарх не може надати Томос якійсь одній iз православних церков — як того не хотілося б ієрархам та вірянам УПЦ КП, УАПЦ чи УПЦ МП. Тому варто засукати рукави і шукати порозуміння та примирення на благо України.
 
Тим же, хто воліє залишатися у підпорядкуванні Російській православній церкві, слід звикати до думки, що вони так і називатимуться: екзархат РПЦ.
 
Тим часом керівництво РФ та підконтрольної їй церкви, що лише на словах ратує за «врачєваніє раскола» серед українських християн, усе шукає способів перешкодити процесу єднання православних нашої країни (який, по суті, ще й не починався).
 
Шляхів для перешкоджання кілька: агітація та пропаганда серед 15 православних церков світу, дискредитація і навіть дегуманізація й перетворення на «образ ворога» проводу українських церков, які прагнуть автокефалії, і — злочинна терористична діяльність, пов’язана з кібератаками, залякуванням та замахами на представників Вселенської патріархії. 
 
Так, у переддень зустрічі двох патріархів, величенького листа на Фанар відправив патріарх сербської православної церкви Іриней. Там викладені всі тези і «міфи» щодо «українських розкольників», якими вже не одне десятиліття оперує МП.
 
Виходячи з того, що Сербія — це Росія в мініатюрі, легко зрозуміти сербського ієрарха, адже прецедент зі звільненням української церкви з-під влади Росії може спричинити подібну ситуацію з православними церквами Македонії та Чорногорії, які домагаються автокефалії. 
 
Також, за інформацією агентства The Associated Press, наприкінці серпня російські хакери спробували зламати електронну пошту помічників патріарха Варфоломія, відповідальних за «українські справи». У скоєнні кібератаки підозрюють групу Fancy Bear, яку свого часу звинуватили у втручанні в хід американських президентських виборів. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

У неділю у Стамбулі завершився Архієрейський собор Константинопольської церкви.
 
«Цей собор ухвалив рішення, що Вселенський Патріарх має право надавати автокефалію, тобто незалежність, церквам, які до нього звертаються, — наголосив учора виступаючи на урочистостях з нагоди посвяти в студенти першокурсників Національного педагогічного університету імені Драгоманова Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. — Це фундаментальне рішення, на підставі якого буде розглядатися наше, українське, питання. І ми вже знаємо, що на початку жовтня відбудеться засідання Священного синоду Константинопольської церкви, де буде ухвалено рішення про надання томосу Українській православній церкві. Це означає, що в Україні нарешті буде одна-єдина Помісна автокефальна церква. А зараз їх маємо аж три». 
 
Експерти наголошують, що відтепер насправді немає жодних процедурних перешкод щодо надання Києву томосу про автокефалію, яких би перепон цьому не чинила Російська православна церква.