У сироварень побільшало замовлень на внутрішньому ринку

04.09.2018
На початку осені бізнес сироварів почав налагоджуватися: вони отримали більше замовлень від дистриб’юторів і мереж для продажу на внутрішньому ринку. Виробники вже почали поступово відмовлятися від масових акцій з роз­продажу сирів, а у вересні завдяки зрослому попиту навіть планують дещо підняти ціни. Експортні ціни на сирні продукти також вдалося трохи підняти після їх обвалу на початку літа.
Грає на руку вітчизняним операторам ринку сиру і нинішня девальвація гривні: підприємства матимуть більше прибутку на експорті, і це стримуватиме імпорт сиру.
Утім  сподіватися на високу прибутковість в сирному бізнесі зарано. Поки незрозуміло, чи зможуть вони продуктивно скористатися експортними можливостями. Та й передбачуване подорожчання сировини може пригасити вигоду. Ціни якщо і зростуть, то восени, поки що ж розпродають запаси складів за старими цінами. На внутріш­ньому ринку традиційні сири виробники віддають дистриб’юторам по 120-140 гривень за кілограм. На експорт сир продають переважно по 3 тисячі 700-4 тисячі 300 доларів за тонну. А ціни зовнішніх продажів сирних продуктів, залежно від схеми експорту, варіюються в діапазоні 1 тисяча 850-2 тисячі 100 доларів /тонна.