Уперше в історії одразу дві українки грали в четвертому колі «Ю-Ес оупен»

04.09.2018
Уперше в історії одразу дві українки грали в четвертому колі «Ю-Ес оупен»

На цьогорічному «Ю-Ес оупен» Еліна Світоліна зупинилася на стадії 1/8 фіналу. (Фото з сайта tennisua.org.)

Недаремно друга ракетка планети Каролін Возняцьки напередодні свого побачення в Нью-Йорку з Лесею Цуренко остерігалася української тенісистки.
 
 
Попри те, що гра другого номера вітчизняного жіночого тенісу не завжди відрізняється стабільністю, цьогорічний Відкритий чемпіонат США Цуренко розпочала на мажорній ноті, залишивши за бортом змагань одну з головних претенденток на перемогу.
 
Аби вибити з розіграшу екс-першу тенісистку світу Возняцьки, Лесі знадобилося менше двох годин й лише два сети — 6:4, 6:2.
 
«Я взагалі не нервувала, адже відчувала підтримку своєї команди та численних уболівальників. А досвід поєдинків із високим рівнем відповідальності в Акапулько та нещодавня перемога над дворазовою тріумфаторкою «Ролан Гарроса» Мугурусою в Цинциннаті додали мені впевненості», — Цуренко назвала ключі до перемоги над іменитою данкою в другому колі «Ю-Ес оупен»-2018.
 
Вибивши з розіграшу посіяну в Нью-Йорку під другим номером Возняцьки, перед собою Цуренко відкрила вельми комфортний турнірний шлях нагору турнірної сітки. Свою суперницю в третьому раунді — 54-ту тенісистку планети, чешку Катаржину Синякову — Леся здолала доволі просто — 6:4, 6:1, хоча й розпочала поєдинок з провалу, програвши опонентці в першому сеті чотири з п’яти стартових геймів.
 
При цьому опонентка українки в четвертому колі «Ю-Ес оупен» — 19-річна Маркета Вондроушова з Чехії — наразі взагалі не входить до «топ-100» рейтингу WTA, тож у понеділок ввечері Леся Цуренко (36-та тенісистка планети) мала прекрасний шанс уперше у своїй кар’єрі пробитися до чвертьфіналу Відкритої першості США.
 
А от перебування Цуренко разом iз примою українського тенісу Еліною Світоліною в когорті учасників 1/8 фіналу «Ю-Ес оупен»-2018 вже мало статус національного рекорду, адже ніколи раніше одразу двоє вітчизняних тенісисток не пробивалися до четвертого кола останнього в сезоні турніру з серії «Гранд слему». 
 
Світоліна вдруге поспіль грала в 1/8 фіналу «Ю-Ес оупен», проте, як і торік, дістатися чвертьфіналу не змогла.
 
Упевнено здолавши в третьому колі китаянку Ван Цян — 6:4, 6:4, в наступному раунді найсильніша тенісистка України зазнала несподіваного фіаско від латвійки Анастасії Севастової — 3:6, 6:1, 0:6.
 
Як видно з рахунку останньої партії, Еліна знову мала проблеми з психологічною концентрацією, адже по-іншому пояснити її нульовий доробок у вирішальному сеті дуже складно.
 
«Сама дозволила суперниці зробити камбек», — резюмувала Світоліна.
 
Перша тенісистка України зізналася, що вже в найближчому майбутньому, аби претендувати на вищі досягнення, спробує змінити свій стиль гри.
 
Поки ж її головна мета — місце в октеті учасниць підсумкового турніру року в Сінгапурі, на шляху до котрого Еліна перебуває на п’ятій позиції.
 
Виступи ж Еліни на кортах «Флешинг Мідоуз» в Нью-Йорку завершилися повністю. Виліт із «одинака», невдача в «міксті» та стартова поразка в парі, де Світоліна змагалася з Ольгою Савчук, котра після «Ю-Ес оупен» завершила свою професіональну кар’єру гравця, — тепер прима українського тенісу може повністю сконцентруватися на «дорозі до Сінгапуру». 
 
Головними ж претендентками на перемогу на «Ю-Ес оупен»-2018 залишаються дві його господарки — чинна тріумфаторка турніру Слоан Стівенс та неодноразова його переможниця, екс-перша ракетка світу Серена Уїльямс, очна зустріч котрих, швидше за все, відбудеться у півфіналі.
 
Натомість у чоловіків усе поступово йде до того, що головний трофей на цьогорічному Відкритому чемпіонаті США розіграють два найсильнішi тенісисти планети — Рафаель Надаль i Роджер Федерер.