У США атеїсти програли суд за видалення фрази «Ми віримо в Бога» з доларів

31.08.2018
У США атеїсти програли суд за видалення фрази «Ми віримо в Бога» з доларів

Апеляційний суд американського штату Міннесота відмовився прибрати фразу «Ми віримо в Бога» (In God We Trust) з доларів США.
 
 
Про це в середу, 29 серпня повідомила агенція «Рейтер». Позов склали 29 атеїстів, на думку яких цей національний девіз порушує їх права на свободу віросповідання. 
 
Як заявили активісти в суді, перша поправка до Конституції США гарантує свободу віросповідання, а напис «Ми віримо в Бога», який в обов’язковому порядку повинен міститися на монетах і банкнотах iз 1956 року, порушує права невіруючих громадян країни, які вимушені користуватися доларами. 
 
Згідно з судовим рішенням, девіз «Ми віримо в Бога» відповідав уявленням про свободу віросповідання кількох поколінь американців, є частиною американської історії і не суперечить першій поправці до Конституції.
 
Адвокат Мішель Недоф, який захищав права атеїстів у суді, назвав «огидним» те, що суд розглянув позов, спираючись на історичний контекст, а не на принцип нейтральності. 
 
Фраза «Ми віримо в Бога» вперше з’явилася на доларових банкнотах більше 150 років тому, але тоді ще не була національним девізом. Це не перша спроба атеїстів позбавитися згадки про Бога на банкнотах.
 
Уперше зображення національного девізу на банкнотах оскаржувалося в 1970 році. Тоді суд постановив, що напис «Ми віримо в Бога» позбавлений ритуального чи релігійного значення. Під час наступних оскаржень судді посилалися на це судове рішення 1970 року. 
 
Тодi як Європа активно позбувається християнської символіки, фраза «Ми віримо в Бога» з’являється в США все частіше.
 
З початку нового навчального року на громадських школах штату Теннесі обов’язково має висіти табличка з цим національним девізом.
 
Як пояснила сенатор від Республіканської партії Сьюзен Лінн, цей напис не несе релігійне значення, а лиш нагадує дітям про важливість патріотизму. Школярам, які не вірять у Бога, сенатор Лінн дозволила не брати участь у встановленні таких табличок.