Україна посилить свою військову присутність в Азовському морі - командувач ВМС

31.08.2018
Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил 29 серпня залишалася напруженою, проте була цілком контрольованою та мала ознаки до стабілізації.
 
Російські окупанти 18 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ, у тому числі один раз з озброєння, забороненого Мінськими домовленостями. Противник вів прицільний вогонь із міномета калібру 82 мм, озброєння БМП, гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил у районах населених пунктів Станиця Луганська, Кримське, Новотошківське, Троїцьке, Світлодарськ, Південне, Новгородське, Новомихайлівка, Павлопіль, Гнутове, Талаківка, Лебединське та Водяне.
 
На Горлівському напрямку в районі населеного пункта Новгородське противник застосував міномет. Втрат серед українських військовослужбовців упродовж середи не було.
 
Станом на сьому годину ранку 30 серпня противник один раз обстріляв наші позиції в районі Луганського зі станкового протитанкового гранатомета. Загалом інтенсивність обстрілів позицій Об’єднаних сил помітно знизилася, хоча повністю умов «шкільного» перемир’я ворог не дотримується.
 
Додамо, що, зважаючи на напружену ситуацію на Маріупольському напрямку й нахабну поведінку РФ в Азовському морі, Україна прийняла рішення наростити військову присутність у цьому регіоні.
 
Найближчим часом, як заявив командувач ВМС адмірал Ігор Воронченко, Україна збільшить корабельне угруповання в Азовському морі, а також сили морської піхоти та артилерії. 
 
Нагадаємо, що в Держприкордон­службі України 21 серпня заявили, що в Азовському морі Росія затримала вже понад 150 кораблів, що прямували до українських портів.
 
Суднам доводиться очікувати на дозвіл пропливти Керченською протокою впродовж кількох днів. Водночас кораблі, що прямують до Росії, проходять цю ділянку майже без затримок.
 
А наразі в акваторії Азовського моря розпочалося спільне командно-штабне навчання командування ВМС ЗС України з іншими військовими формуваннями та правоохоронними органами «Шторм-2018». Такі заходи необхідні для надійного захисту всіх рубежів і мирної виробничої діяльності в Азовському морі.
 
У навчаннях беруть участь підрозділи ВМС, Сухопутних військ, Повітряних сил, Сил спеціальних операцій, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії та Державної служби спеціального транспорту.
 
Пріоритетом навчань є відбивання нашими підрозділами повітряного нападу противника, відпрацьовування перегруповання військ, протипідводної диверсійної оборони та боротьби з диверсійно-розвідувальними групами ворога. Крім того, військові перемістили підрозділи морської авіації на польовий аеродром i поповнили всі види боєприпасів.