П’ятьох фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір» етапують з Криму до СІЗО Ростова-на-Дону

29.08.2018
Представників кримськотатарського народу Узеира Абдуллаєва, Теймура Абдуллаєва, Айдера Саледінова, Рустема Ісмаїлова та Еміля Джемаденова найближчим часом перевезуть з окупованого Криму на материкову частину Росії. 
 
Процес по їх справі передадуть до Північно-Кавказького окружного військового суду Ростова-на-Дону, де проводитимуть подальші слухання.
 
Окупанти пішли на це, незважаючи на те, що у трьох iз п’яти політичних в’язнів критично погіршився стан здоров’я.
 
Ув’язенних  перевезуть до тієї самої в’язниці, де зараз перебуває головний фігурант справи «Хізб ут-Тахрір» Руслан Зейтуллаєв, засуджений російським судом до дванадцяти років позбавлення волі.
 
Він оголосив уже третє голодування, намагаючись привернути увагу світової спільноти до незаконного рішення поплічників Кремля, а також вимагаючи повернення на територію України.
 
Вирок у його справі було винесено четвертого квітня під час засідання Північно-Кавказького окружного військового суду Ростова-на-Дону.
 
— Ознайомлення з матеріалами справи моїх підзахисних уже закінчено, — розповів адвокат Еміль Курбедінов. — Обвинувальний процес будується за старою схемою: підготовлені експерти, таємна зйомка та засекречені свідки.
 
Відомо, що ще 10 серпня 2018 року підконтрольний Кремлю суд Криму продовжив термін утримання під вартою до 11 вересня чотирьом із п’яти фігурантів сімферопольської справи «Хізб ут-Тахрір», а ще раніше залишив під вартою ще одного. 
 
21 травня 2018 р. у Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та кримського татарина Едема Смаїлова. Звинувачення проти них об’єднали з гучною бахчисарайською справою «Хізб ут-Тахрір».
 
За останні два роки поплічники Кремля провели незаконні обшуки у п’яти мусульманських сім’ях, затримавши п’ятьох кримських татар, яких звинувачують у причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». 
 
Ще шестеро кримських татар були взяті під варту в жовтні 2017 року. Всі вони — жителі міста Бахчисарай: Сервер Зекір’яєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, а також Ернес Аметов.
 
Як відомо, на території Російської Федерації діяльність міжнародної ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір» потрапила під заборону, хоча на території США, а також країн Європи їхня діяльність є легальною.
 
А ось для російських силовиків заборона на дію мирного зібрання громадян стала додатковою можливістю заарештовувати невгодних та кидати їх до тюремних катівень.