Раціональні інтереси Путіна повинні змусити його звільнити Олега Сенцова — політолог

22.08.2018
Раціональні інтереси Путіна повинні змусити його звільнити Олега Сенцова — політолог

Колишній фотокор «УМ» Іван Любиш-Кірдей із маленькою донечкою Сашею на акції підтримки Олега Сенцова. (Фото з мережі «Фейсбук».)

Політичний в’язень російської колонії «Білий ведмідь» перебуває у критичному стані, але не здається.
 
 
Його вимога — випустити всіх невинно засуджених в’язнів совісті — знайшла підтримку в серцях мільйонів людей усього світу.
 
 
Однак, як зазначають політичні експерти, у лідера Росії Володимира Путіна існує особлива неприязнь до Олега Сенцова за те, що одного разу український режисер назвав його «кривавим карликом».
 
Посіпаки Кремля використовують ув’язнених, немов козирну карту в боротьбі за зміну влади в Україні. Адже саме той кандидат, який зуміє домовитися про обмін полоненими, отримає більше шансів перемогти у президентських перегонах 2019 року.
 
— Навіть Надія Савченко перебувала в більш комфортних умовах та зуміла вийти на волю завдяки підтримці Путіна, — констатує керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. — Раціональні інтереси Путіна повинні змусити його звільнити Олега Сенцова, адже розраховувати на його співчуття у даній ситуації не доводиться. Одним із найважливіших індикаторів того, що справа зрушила з мертвої точки, буде скасування виборів на окупованій Росією території ОРДЛО восени нинішнього року.
 
Питання обміну полоненими між Росією та Україною обговорювалося й під час зустрічі Володимира Путіна з Ангелою Меркель у Берліні. Йшлося про тотальне порушення з боку Росії Мінських угод, а також про бажання європейських політиків створити на сході України тимчасову міжнародну адміністрацію та ввести миротворчі сили ООН.
 
Водночас активісти української діаспори у Франції записали відеозвернення до президента цієї країни Еммануеля Макрона. Вони попросили главу європейської дер­жави посприяти звільненню українського режисера Олега Сенцова, засудженого в Росії до 20 років позбавлення волі.
 
— У всьому світі знають, що Олег Сенцов — невинна людина, якій загрожує смерть, — говорить у відео­зверненні до Емманюеля Макрона, розміщеному на каналі Youtube, один з учасників акції Володимир Шпинь. — Необхідно діяти швидко, бо від точки неповернення політичного в’язня відокремлюють лічені дні. Я поділяю принципи та девіз Франції: «Свобода, рівність і братерство!». Тому приєднуюся до прохання моїх друзів звільнити всіх українських арештантів, які винні лише в тому, що не прийняли окупацію своєї Батьківщини, не прийняли окупацію Криму Росією...
 
До закликів звільнити Олега Сенцова приєдналися й представники посольств України в США та Великобританії. В офіційному повідомленні посольства у Лондоні йдеться про те, що шляхетний вчинок Сенцова, який заступився за всіх в’язнів совісті, заслуговує на повагу. 
 
У дипвідомстві висловили подяку міжнародній організації PEN International, яка оголосила марафон збору листів підтримки для Олега Сенцова, а також закликали всіх партнерів випустити реліз із вимогою до президента Російської Федерації негайно звільнити Олега Сенцова.
 
На даний час в’язень совісті переживає вже третю кризу поспіль, після чого в організмі Сенцова почнуться незворотні та фатальні для життя реакції. Незважаючи на потужну підтримку з боку світової громадськості, Путін категорично відмов­ляється випустити на свободу людину, яка наважується казати правду та відверто висловлювати свою любов до України.