Не промарнуймо літа — маринуймо!

22.08.2018
Не промарнуймо літа — маринуймо!

Помідори без стерилізації Тетяни Колодій.

Літо — це більше, ніж пора року, це таке становище, в якому хочеться бути і бути. Втім це не так і складно, якщо, приміром, увібрати в себе найбільше літніх вражень і приготувати про запас найбільше літніх страв. Так, дивись, і зима мине під знаком літа. Отож усе в наших руках, і поки літо триває (компетентні люди кажуть, що часові рамки нині трохи змістилися разом із кліматичними умовами), можна зробити деякі смачні запаси на зиму. 
Сливи — славна закусочка
Так Валентина Басенюк зі Львівщини називає мариновані сливи. І справді, у її виконанні це апетитні, духмяні, соковиті, лискучі плоди, які так і просяться, щоб їх скуштували. 
Рецепт цих смачних «прохачів» такий: слива — 8 кг, оцет — 500 мл, вода — 1 л, перець духмяний — 2 пачки, гвоздика — пачка, лист лавровий — пачка, цукор — 3 кг.
У каструлю наливаємо воду, додаємо цукор, оцет, гвоздику, лавровий лист і перець, перемішуємо все і кип’ятимо 15 хвилин. Заливаємо гарячим маринадом сливи. Упродовж 5 днів (двічі на день) зливаємо маринад, доводимо до кипіння і знову заливаємо сливи. На 5-й день сливи готові.
Востаннє зливаємо маринад, кип’ятимо, заливаємо сливи і відразу зливаємо маринад. Потім розкладаємо сливи в стерилізовані банки і заливаємо гарячим маринадом. Закатуємо і залишаємо до повного охолодження!
Сливи бомбезні! — резюмує господиня, хоча це і так зрозуміло.
Синьйори помідори
Заради цих червонощоких красенів багато хто чекає літа! А коли взимку вони опиняться на столі, враження такі, ніби побували на літній грядці. 
Тетяна Колодій вчить, як їх замаринувати без стерилізації, а це і користі більше, і роботи менше, і смачно дуже.
Отож на дно літрової банки викладаємо: зубчик величенький часнику, половинку середньої цибулини соломкою, 4-5 горошин чорного перцю, 3-4 гвоздики, парасольку кропу або 2-3 свіжі гілочки, 3-4 кружальця моркви. Гарно трамбуємо помідори, заливаємо окропом і залишаємо на годину. Через годину воду з помідорів зливаємо в каструлю і додаємо з розрахунку на кожну банку 1,5 чайної ложки цукру, чайну ложку солі і 30 мл оцту. Доводимо до кипіння. Важливо: оцет додаємо в самому кінці, перед тим, як уже має кипіти. Заливаємо цим маринадом помідори і відразу закручуємо. На добу вкутуємо коциком чи покривалом. Виходять і помідори смачні, і розсіл гарний.
Людмила Литовченко, кулінарна майстриня, рецептів якої також чекають багато господинь, нагадує про актуальну нині тему: кетчуп. Зрозуміло, чому ця тема має бути пріоритетною, адже для кетчупу вже виросло і дозріло практично все. 
«Учора закривала дуже смачний кетчуп і хочу поділитися з вами рецептом, який дала мені колега. Його не треба годинами виварювати, а смак і колір — просто неймовірний», — заохочує до праці Людмила. Отже: 6 кг помідорів треба довільно порізати, 2 кг яблук — почистити і покришити також довільно, 1 кг цибулі покришити, 4 середні столові бурячки натерти на велику тертку, 8 червоних солодких перчин порізати довільно. Потім подрібнити 2 гіркі перчини, додати 400 г оцту, склянку часнику, 800 г цукру, 12 чайних ложок солі. У марлю закрутити 
перець-горошок — 20 шт., перець 
духмяний — 20 шт., гвоздику — 20 шт., лавровий лист — 4-5 шт. Усе це варити від закипання годину. Потім порціями збити погружним блендером і перетерти через сито. Прокип’ятити 5 хвилин і закатати в баночки. Вихід із цієї порції — 8 літрів. 
А ще Людмила Литовченко пропонує в цей розкішний яблучний сезон приготувати таке ж розкішне, густе, неймовірно запашне, але геніально просте яблучне повидло. 
На 4 кг чищених яблук візьміть 3 кг цукру і склянку води. Яблука покришити часточками, влити воду і варити від закипання 20 хвилин. Додати 1,5 кг цукру і варити ще 20 хвилин. Додати решту цукру і варити від закипання знову 20 хвилин. Розкласти в баночки — і маєте трохи яблучного літа на зиму! Готуйте!