На Херсощині виростили рекордну для України плантацію солодкого перцю

21.08.2018
На Херсощині виростили рекордну для України плантацію солодкого перцю

Фермери Бериславского району прославилися, потрапивши до Книги рекордів України.
 
Відзначимо, що аграрії Херсонщини щороку досягають нових висот, а у серпні 2018 року експерти Національного реєстру рекордів зафіксували новий аграрний здобуток.
 
Ним виявилося ціле поле площею 79 гектарів у селі Новокаїри, на якому одночасно зростають 112 гібридних сортів солодкого перцю!
 
— Розміри цього поля перевищують площу ста футбольних полів разом узятих, — розповів експерт Національного реєстру рекордів України Дмитро Яіцький. — У таких масштабах солодкий перець в Україні більше ніде не вирощують.
 
За словами офіційних представників Книги рекордів України, щоб точно виміряти плантацію в селі Новокаїри, довелося застосувати принципово новий метод вимірювання меж. Потім дані обробили за допомогою спеціальної комп’ютерної програми. Лише  після цього аграріям Херсонщини вручили диплом про встановлення національного рекорду.
 
— Найкраще росте на Херсонщині солодкий перець сорту «Геркулес», — розповів голова фермерського господарства Гамлет Овсепян. — На ринках та в магазинах господині розкуповують його з великим задоволенням, тому що він добре йде й на приготування різних страв, і на консервування, і  на заморожування. М’ясисті плоди червоного, жовтого, помаранчевого, зеленого кольорів різних відтінків вражають не тільки виглядом — вони неповторні й за смаком. Наш український солодкий перець має насиченiший аромат, аніж той, що привозять iз Європи. Адже продукція вітчизняного виробництва росте на відкритому ґрунті, а також не піддається спеціальній обробці, необхідній для тривалого транспортування.
 
Овочева плантація унікальна не лише своїми розмірами. З’ясувалося, що для науковців це відмінна можливість перевірити, як поводитимуться у кліматичних умовах півдня України різні гібриди солодкого перцю.  Уже відомо, що їх приживлюваність на Херсонщині — вища, аніж у країнах Європи, хоча є й свої труднощі зі збиранням врожаю.
 
— Ми вивчаємо, як приживаються гібридні сорти солодкого перцю в умовах спекотного та посушливого клімату півдня України, — розповідає директор фірми-постачальника насіння Давид Вавруша. — Для фермерів Херсонщини насіння закупили у Нідерландах, Чехії, а також Франції. Зараз на цьому гігантському полі одночасно зростає понад п’ять мільйонів рослин!
 
За словами голови фермерського господарства Бериславського району Леоніда Панаріна, в цьому році всіх аграріїв спантеличила погода своїми різкими перепадами температури навесні та на початку літа.
 
Довелося багато попрацювати, а також вкласти чимало коштів, щоб зберегти посіви на півдні країни. До слова, солодкий перець росте тільки на крапельному зрошенні, по-іншому — ніяк. Тому доводиться боротися не лише зі спекою, а й зi шкідниками, які можуть знищити рослину.
 
Для того, щоб вийшов новий рекорд на Херсонщині, довелося добре потрудитися працівникам відразу кількох фермерських господарств.
 
Однак це вдячна праця, тому що понад 80% солодкого перцю, який продається в магазинах, супермаркетах, а також на ринках міст України, — вирощено саме на Херсонщині.
 
Решту товару в Україну привозять із Туреччини та Європи, проте це парникові овочі, які піддали серйозній обробці хімікатами для тривалого зберігання та транспортування. Тому солодкий перець, який виріс на відкритому ґрунті, під щедрим сонцем півдня України, безумовно, найсмачніший з усіх.