В Україні оголошено сезонну заборону на вилов раків

08.08.2018
В Україні оголошено сезонну заборону на вилов раків

Доки раків не дозволяють ловити, можна взятися за їх розведення. (Фото з сайта rybprom.com.ua.)

Для збереження та охорони популяції раків в Україні діє літньо-осіння заборона на вилов цих річкових мешканців.
 
 
Період початку та закінчення заборони в деяких областях може відрізнятись, що залежить від різних погодних умов.
 
 
З точними датами можна ознайомитись на сайті Держрибагентства.
 
 
Так, якщо київські та житомирські раки почуваються у відносній безпеці з 15 липня, а мешканці Дністровських лиманів Одещини — ще з 1 березня, то, наприклад, в Івано-Франківській області заборона на вилов раків набуде чинностi з 17 вересня.
 
Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екземплярів раків на водоймах загального користування та 50 екземплярів — на водоймах, де впроваджене платне рибальство.
 
Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби із застосуванням підсвічування.
 
За перевищення добової норми вилову раків передбачено адміністративну відповідальність — штраф від 340 до 680 гривень. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 гривні за кожний екземпляр незаконно виловленого рака.
 
Також у Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам. Зокрема, забороняється вилов цих водних мешканців, менших 10 сантиметрів.
 
Як відомо, в Україні зустрічаються раки трьох видів. Рак широкопалий поширений у деяких невеличких річках і озерах правобережної заплави Дністра, Пруту й Тетерева. Рак товстопалий — у Дніпровсько-Бузькому лимані.
 
Рак вузькопалий — у всіх прісних та солонуватих водоймах. Найбільше промислове значення в Україні має рак вузькопалий.
 
Підприємства з промислового розведення раків, доволі поширеного в більшості регіонів України, цього року продавали їх від 120 до 280 гривень за кілограм, — залежно від розмірів. 
 
Період затишшя у виловлюванні цих молюсків добре підходить для старту їх розведення. Привабливість такого бізнесу для фермерів — у відносно невеликих витратах на започаткування, які значно зменшуються з часом. При цьому товарообіг щороку зростає в кілька разів, якщо дотримуватися норм культивування раків.
 
Адже після стартової процедури відкриття ракова ферма функціонує практично без додаткових фінансових оборотних ресурсів.
 
Вирощування раків відноситься до нетрадиційного напрямку бізнесу і може служити прекрасним «якорем» для організації агротуризму. Бізнес на раках чудово вписується у концепцію екологічно чистих продуктів.
 
З мінусів розведення раків фа­хівці називають тривалий період старту: від запуску ракової ферми до виходу на повну потужність і планового прибутку потрібно три роки.
 
Але при домашньому розведенні раків цей період може бути меншим. Ще одним варіантом скорочення часу від вкладення грошей до отримання виручки є дорощування.
 
Реальний же термін окупності ракової ферми становить не менше чотирьох років. Більшість ферм займаються вирощуванням відкритим способом і воліють розводити довгопалих раків, які менш вибагливі та швидше ростуть.