Час «топити» гривню: експерти прогнозують на осінь ще більше падіння нацвалюти

08.08.2018
Національний банк декларує: до кінця 2019 року інфляція в Україні опуститься до 5%.
 
Для досягнення таких майже європейських показників рада НБУ затвердила стратегію монетарної політики, яка має забезпечити продовження режиму інфляційного таргетування.
 
Тим часом експерти зазначають: починаючи з вересня, в Україні очікується значне зростання цін. 
 
«Долар повзе, штовхаючи ціни догори, — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. — Ціни не впираються, але їх зростання відстає від валютного курсу. Рано чи пізно валютна стабільність, яка встановилась із січня, повинна була порушитись. Низький долар — втрати державного бюджету, тому за умови зниження сплати податків одним із небагатьох джерел наповнення «засіків батьківщини» є девальвація гривні».
 
За його словами, на 1 січня 2018 року долар мав курс продажу в банках 28,2 грн., а на 1 червня — вже 26,1 грн., тобто на 8% менше.
 
«Падіння курсу потягнуло за собою зниження інфляції, яка була жахом споживчого ринку декілька років. Тобто уряд пробує балансувати між наповненням бюджету та підвищенням реальної купівельної спроможності. Але на 1 серпня американська валюта зросла практично до 27 грн. за один американський долар, тобто на 3%. Якщо до кінця року ми побачимо курс 30,5 грн., який закладено як середній річний, то восени слід скористуватись ременями безпеки, тому що ралі інфляції може бути дуже швидким. А однозначно інфляція перевищить відмітку в 10%. А поки офіційна статистика твердить про зростання цін із початку року лише на 4,4%. Причому в липні та серпні можна очікувати дефляцію за рахунок здешевлення овочів та фруктів навіть порівняно з минулим роком», — зазначає Дорошенко.
 
Падіння гривні, зрозуміло, потягне за собою підвищення цін на продукти та товари. «Поступове підвищення курсу є кращим для виробників та постачальників, оскільки дає можливість спрогнозувати курс наперед. І тому вони в паніці не будуть закладати курс 30 грн. за долар на вересень, що розкрутить черговий виток інфляції», — пояснює експерт. 
 
Україна практично завжди має двозначну інфляцію.
 
«З 2000 по 2017 рік середня річна інфляція становила 12%. Таке велике значення пояснюється декількома речами, в тому числі структурою споживання. Усі країни з низькою інфляцією мають велике споживання промислових товарів, серед яких високотехнологічні, оскільки саме вони здатні сильно знижуватись у ціні за умов масової доступності для споживачів. Україна за структурою витрат близько 50% на харчі, які мають цінову стабільність порівняно з промисловими товарами, приречена мати більшу інфляцію, ніж у сусідів. Якщо додати можливість наповнювати державний бюджет за рахунок девальвації гривні, то стає зрозуміло, що в найближчі роки про інфляцію в 5-7% не варто мріяти», — резюмує Олексій Дорошенко.