Одна з найбільших поетів після Шевченка

01.08.2018
Одна з найбільших поетів після Шевченка

Фото Лесі Українки та Ольги Кобилянської, яке зробили у фотоательє Яна Кржановського у Чернівцях. 1901 р.

Геніальна поетеса Леся Українка відійшла у вічність 1 серпня 1913 року. Ім’я авторки «Лісової пісні» і багатьох знакових поезій тісно пов’язане з Чернівцями і Буковиною.
 
Про особливості гостин напередодні 105-х роковин Лариси Косач розповів «Україні молодій» директор Літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської Володимир Вознюк — поет, заслужений працівник культури України.
 
Вперше до Чернівців письменниця завітала навесні 1901 року. За понад два місяці там написала кілька поезій. Під час мандрівки містом Леся Українка та Ольга Кобилянська сфотографувалися у фотоательє Яна Кржановського, розташованому на розі нинішніх вулиць А. Кохановського та О. Кобилянської, 16. Оригінал світлини тепер зберігається у Музеї Ольги Кобилянської. 
 
Знайомство Лесі Українки з містом відбулося тоді, коли у Львові, «незважаючи на всякі принади, у п’ятницю (13-го) сіла в Schnellzug (швидкий поїзд) і за шість годин була вже в Чернівцях», — так вона напише у листі до родини Косачів від 28 квітня першого року ХХ століття.
 
У цьому листі письменниця поділилася своїм першим враженням від міста: «...тут і тепло, і гарно. Темп життя багато тихіший, ніж у Львові... Місто не дуже велике, але симпатичне і чистеньке, ціле на горі. Околиця дуже гарна, якась ідилічна: гори ще не дуже високі, Прут під самими Чернівцями тихий, в зелених берегах, в’ється собі поміж гаями по широких «зарінках». Вид дуже широкий, як вийти за місто (а се звідси нетрудно)»