ДідобороДати

24.07.2018
Безпрецендентним покаранням можна вважати вирок грецького суду  двом українцям: Сергію Шваюку та Петру Литвинчуку. Їх у Греції засудили до 180 років ув’язнення за перевезення нелегальних мігрантів — таку шокуючу для родин новину повідомила перекладачка прокуратури грецького міста Пірей Лідія Костів.
Проте рідні ув’язнених запевняють, що  злочин Сергій і Петро скоїли примусово. Зокрема, матір Петра Литвинчука розповіла, що хлопці поїхали в Туреччину на роботу помічниками капітана на прогулянковій яхті, а  працедавці змусили їх перевозити на яхті мігрантів. Мати додає, що невідомі озброєні люди погрожували сину та його товаришу фізичною розправою у випадку невиконання  «доручень».
Згідно з грецьким законодавством, чоловіки вчинили правопорушення одразу за кількома статтями: незаконний перетин кордонів країн Євросоюзу, створення небезпеки для життя людей через перевантаження яхти і відсутність рятувальних засобів. Більше того, при затриманні ні у Петра, ні у Сергія не було документів на керування яхтою.
Адвокат українців Захаріяс Кессес розповів, що, крім Петра Литвинчука і Сергія Шваюка, на яхті були ще 63 нелегальні мігранти. «При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Спочатку їм загрожувало... 630 років за ґратами».
Сергій Шваюк — фронтмен івано-франківського гурту «Перкалаба», який відомий піснями карпатською говіркою («Дідобородати» — одна з них). Продюсер колективу — Оркестру радості і щастя Familia Perkalaba Олег Мох Гнатів написав у соц­мережі: «Наш вокаліст і трубач Сірьога Sergiy Shvayuk сидить зараз у грецькій тюрмі... Боремось, разом iз нами бореться міжнародний юрист Ігор Руденко... Почитайте і подумайте за пацанів добре, спільна енергія допомогає. Кому не трудно, то і помоліться, бо сроки ломляться бєшені, але ми віримо та надіємось. Пацани не заслуговують цього».