Не пішли до Росії

24.07.2018
Не пішли до Росії

Володимир Балух голодує понад чотири місяці.

Активісти боротьби за український Крим, а також за свободу всіх незаконно арештованих та позбавлених волі українців звернулися до Петра Порошенка з проханням присвоїти звання Героя України Володимиру Балуху — засудженому за вивішування українського прапора над власним обійстям, котрий відмовляється від їжі понад 120 днів поспіль та не має наміру здаватися. У публічній заяві від імені громади кримчан до глави держави, датованій 22 липня, йдеться: «Незважаючи на жорстокість репресивної машини Росії, рух опору на півострові триває силами окремих людей, які публічно підтримують Україну й таким чином спростовують твердження російської пропаганди, що «всі кримчани добровільно пішли до Росії». 
Підписанти нагадали Петру Порошенку про трагічну долю простого кримського фермера, жителя села Серебрянка Роздольненського району Володимира Балуха, який четвертий рік, практично один на один, бореться з російською репресивною системою в Криму, жертвою якої він став після того, як публічно вивісив прапор України над своїм будинком. 
Під відкритим листом Президенту України стоять понад двiстi підписів. Серед підписантів такі відомі та шановні у Криму особистості, як архієпископ Сімферопольський i Кримський Української православної церкви Київського патріархату Климент, голова ГО «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український Дім» Сергій Ковальський, голова Кримської філії Наукового товариства імені Тараса Шевченка Петро Вольвач, генеральний директор ДП «Національний видавництво» Андрій Щекун та багато інших небайдужих мешканців окупованого Росією півострова Крим.
Активісти нагадали, що за останні роки звання «Герой України» стало предметом купівлі-продажу для кумів, братів, сватів, а часом й відвертих корупціонерів, які своїми діями швидше дискредитували Україну на світовій арені, аніж робили для неї щось корисне. 
На думку кримчан, прийшов час наповнити це звання позитивним змістом, проявити повагу тим людям, які, ризикуючи власним життям, підтримують Україну заради її незалежного європейського майбутнього. 
Із 2014-го й донині звання «Герой України» було присвоєно лише двом громадянам України з Криму, посмертно: кримськотатарським активістам Решату Аметову та Сергію Кемському.
Нагадаємо, що понад 70 патріотів України перебувають у тюрмах російських окупантів за надуманими вироками. Український режисер Олег Сенцов мужньо продовжує голодування вже 72-й день, а Володимир Балух відмовляється від їжі понад 120 днів.