Громадою утричі легше

24.07.2018
Днями на Черкащині про приєднання до Ротмістрівської об’єднаної територіальної громади, котра рік тому вже згуртувала навколо себе Куцівку, Ковалиху та Мельниківку, заявили ще п’ять населених пунктів — Ташлик, Санжариха, Самгородок, Макіївка та Будо-Макіївка. Про це «Україні молодій» повідомила Олена Ковальська, головний спеціаліст департаменту регіонального розвитку Черкаської облдержадміністрації. За її словами, за ініціативою сільських голів Ташлика, Санжарихи, Макіївки та Самгородка громади цих сіл надали згоду на приєднання до Ротмістрівської ОТГ. Після цього на сесіях сільських рад депутати проголосували за підтримку такого рішення.
«Тепер ці села подали свої розпорядження та рішення у Ротмістрівську ОТГ, аби тамтешні депутати дали згоду на таке приєднання», — пояснює пані Олена. За законом, об’єднана територіальна громада не має права відмовити цим населеним пунктам у приєднанні, інакше вона втратить право на державну допомогу.
Після прийнятого рішення ОТГ документи про приєднання підуть в ОДА, потім у селах проведуть останні сесії, і матеріали будуть спрямовані в ЦВК для призначення виборів місцевих депутатів.
Як зазначає заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань, наразі ще три об’єднані територіальні громади Шевченкового краю чекають на призначення перших виборів. Відповідні звернення вже направили до ЦВК. Такий об’єднавчий приріст продемонструвала Черкащина тільки за минулий тиждень. Готуються до проведення виборів Тернівська ОТГ Смілянського району, Леськівська ОТГ Черкаського району та Плешканівська ОТГ Золотоніського району. Якщо ЦВК підтримає звернення громад, то вибори тут відбудуться в останню неділю жовтня.
«Для тих громад, хто ухвалив чітке рішення про об’єднання, є дві основні дати в році, коли вони можуть перейти на якісно новий рівень життя та отримати статус повноцінної територіальної громади офіційно, — остання неділя квітня та остання неділя жовтня, — говорить Ярослав Березань. — Зараз готуємо громади, які підуть саме на жовтневі вибори. Нині маємо таких вісім. Певен, що ми утримаємо цю позитивну динаміку».
Нині на Черкащині вже створено і успішно працюють 26 об’єднаних територіальних громад. Володимир Ховайба, голова Ротмістрівської ОТГ Смілянського району, каже: після об’єднання доходи бюджету очолюваної ним громади на цей рік складають понад 25 млн. грн., що втричі більше, ніж було до того, як села згуртувалися. Отож громада нині ремонтує дороги, проводить реконструкцію вуличного освітлення, встановлює камери відеоспостереження, ремонтує приміщення, купує меблі, комп’ютерну техніку, встановлює дитячі та спортивні майданчики, утеплює приміщення.