Боротьба за Європу

24.07.2018
Боротьба за Європу

Новий чемпіонат України «Олександрія» розпочала з гостьової перемоги у Львові.

Після матчу за Суперкубок, долю котрого на користь «Динамо» вирішила помилка голкіпера «гірників» Андрія П’ятова, офіційно стартував сезон в українській прем’єр-лізі. Право відкривати чемпіонат випало клубам, які гратимуть у Лізі Європи, — «Зорі» і «Маріуполю». 
Для азовців зустріч із «чорно-білими» стала останньою репетицією перед візитом у Швецію, де вже цього четверга підопічні Олександра Бабича зіграють перший поєдинок другого кваліфікаційного раунду ЛЄ проти «Юргордена».
А футболісти Юрія Вернидуба стартують у другому за престижністю клубному турнірі Старого Світу з третього кола відбору, тому ще мають час для того, аби набрати форму. 
Хоча перший гол сезону 2018/2019 і забила команда з Маріуполя (Чурко з пенальті), луганчанам удалося вирвати вольову перемогу. Цікаво, що матч між клубами, які боротимуться за «бронзу», поставили на 14:00. На це після поразки скаржився й Олександр Бабич: «Не зовсім зрозуміло, чому початок гри призначили на другу годину, чемпіонат лише розпочинається, за таких погодних умов було важко показувати динамічний футбол».
Але він також визнав, що його підопічні провели дебютну зустріч не без помилок: «Індивідуальні помилки призвели до такого підсумкового результату. Будемо працювати, щоб їх було менше».
А в штабі «Зорі» після матчу відзначили якість нового газону на стадіоні «Славутич-арена» у Запоріжжі (де «чорно-білі» гратимуть і в ЛЄ) та похвалили новачків (проти «Маріуполя» дебютував екс-голкіпер «Олімпіка» Заурі Махарадзе, вперше після повернення в клуб вийшли на поле Дмитро Хомченовський та Віталій Вернидуб).
У другому поєдинку суботи зійшлися «Олександрія», яка минулого року боролася у кваліфікації ЛЄ, та «Карпати», котрі після активної роботи на трансферному ринку, вочевидь, хочуть зачепитися за місця у єврокубках. Три очки прогнозовано набрали представники Кіровоградської області — голи в активі Цурікова та Пономаря.
Цікавим також було протистояння новачків УПЛ — київського «Арсенала» та ФК «Львів». Столичні виграли Першу лігу та замінили в еліті кропивницьку «Зірку», а львів’яни, які нещодавно грали у Другій лізі, нагадаємо,зробили «рокіровку» з рівненським «Вересом». 
Кияни перед дебютом у прем’єр-лізі запросили на тренерську лаву легендарного в минулого футболіста Фабріціо Раванеллі та підписали п’ятьох іноземців (Борна, Евтоскі, Нгейтала, Ніколіч, Альберто), щоправда, останніми з представників еліти оголосили заявку на сезон  за два дні до першого туру. 
А клуб зі Львова також зробив акцент на іноземцях (тренер-бразилець Жилмар та його співвітчизники Аугусто, Даурте і Панамбі) та зберегли гравців, які в минулому сезоні захищали кольори «Вереса» (Западня, Бандура, Волошинович, Адамюк, Каленчук).
В очному поєдинку двох новачків саме «сині» більше атакували і заслужено перемогли — голи на рахунку Вороніна та Западні.
Ще один матч першого туру — «Чорноморець» — «Олімпік» — пройшов учора ввечері, а учасники Суперкубка «Динамо» і «Шахтар» стартують в УПЛ у середу (столичні — проти «Ворскли», «гірники — проти «Десни»). 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. 1-й тур.
«Зоря» — «Маріуполь» — 2:1 (Гордієнко, 50; Караваєв, 86 — Чурко, 9 (пен.)).
«Карпати» — «Олександрія» — 0:2 (Цуріков, 72; Пономар, 81).
«Арсенал-Київ» — «Львів» — 0:2 (Воронін, 29; Западня, 50).
* * *
Cуперкубок. «Динамо» — «Шахтар» — 1:0 (Буяльський, 18).