У «Динамо» обурені переходом Мораеса у «Шахтар», а новачки УПЛ активно підсилюються

20.07.2018
У «Динамо» обурені переходом Мораеса у «Шахтар», а новачки УПЛ активно підсилюються

Уже традиційно новий футбольний сезон в Україні розпочнеться з вітчизняного «класико».

Ранній старт кваліфікації у єврокубках та тривала зимова перерва змушує команди проводити короткі літні відпустки.
 
 
Уже цієї суботи поєдинком за Суперкубок, який традиційно пройде в Одесі, офіційно стартує новий клубний сезон.
 
 
За перший трофей сезону учетверте поспіль будуть боротися «гранди» — «Шахтар» і «Динамо».
 
 
З огляду на золотий «дубль» минулого сезону саме «гірники» є фаворитами зустрічі.
 
Кияни ж розпочинають сезон 2018\2019 як фіналісти Кубка та срібні призери чемпіонату, і, що головне, з дещо оновленим складом. 
 
Після завершення контрактів покинули «столичних» нападники Мбокані та Мораес. І якщо втрату вікового конголезця «біло-сині» сприйняли спокійно, то перехід бразильця до лав головного суперника обурив багатьох.
 
Головний тренер «Динамо» Олександр Хацкевич заявив, що Мораес його розчарував «із моральної точки зору»: «Одразу після появи чуток про укладання угоди з «Шахтарем» у квітні він запевняв, що нічого не підписував, що з нами до кінця. Але вже у червні про перехід стало відомо офіційно».
 
Хмизу до багаття перед Суперкубком підкинув і сам форвард, який дав зрозуміти, що буде святкувати голи у ворота киян.
 
«Важлива не сама гра проти «Динамо», а мій дебют за «Шахтар» в офіційному матчі. Думаю, будь-який забитий м’яч треба відсвяткувати. Я поважаю «Динамо», але я відзначаю те, що зробив на полі», — наголосив Мораес. 
 
Такі слова викликали різку реакцію колишніх одноклубників бразильця. «Якщо Мораес говорив, що не перейде, значить, тепер це на його совісті. Я б такого не зробив», — заявив голкіпер Денис Бойко.
 
Погоджується з воротарем і форвард Артем Бєсєдін: «Я не можу такого зрозуміти. Може, для легіонерів це простіше, їм треба годувати сім’ю. Але як же честь? Він грав iз капітанською пов’язкою «Динамо», а після цього перейти до прямого конкурента — неправильно».
 
Зазначимо також, що кияни після того, як команду покинули Мораес, Мбокані та Хльобас, мають у нападі лише Бєсєдіна. «Біло-сині» переглядали екс-бомбардира «Полтави» Максима Дегтярьова, але з ним, як і з захисником Папою Гуйє, вирішили не підписувати контракти. А трансфер Мансільї з аргентинського «Расинга» опинився на межі зриву. 
 
Щодо хавбеків та захисників трансферні справи у столичних йдуть краще: крім покупок бразильців Сідіклея та Че Че, віце-чемпіони України повернули з оренд Андрієвського, Калитвинцева та Рибалку.
 
«Гірники» ж після підписання чотирьох бразильців та рекордної продажі Фреда вирішили відпустити гравців, на яких тренер Пауло Фонсека поки не розраховує.
 
Повернувся до «Маріуполя» Руслан Фомін, перейшов в угорський «Ференцварош» Іван Петряк, в чергову оренду — у французький «Сошо» — поїхав Пилип Будківський.
 
Окрім «грандів», активно працюють на ринку й інші учасники єврокубків. Бронзовий призер минулого сезону «Ворскла» підсилилася Мартиненком, Габелком і Мисиком, а також продовжила оренду Кулача.
 
А «Маріуполь», який першим з українських команд стартує у Лізі Європи, підписав екс-гравця «Зорі» Бабенка та вже традиційно орендував у «Шахтаря» молодих футболістів — Гриценка та Чоботенка. 
 
Луганчани ж продовжують вигідно продавати своїх лідерів. Після того як голкіпер Андрій Лунін поїхав у «Реал» за 9 мільйонів євро, «чорно-білі» за один мільйон євро відпускають у турецький «Коньяспор» захисника Євгена Опанасенка.
 
Проте найактивніше підписують нових гравців новачок УПЛ «Десна» та ФК «Львів», який зробив «рокіровку» з «Вересом». Чернігівці посилилися футболістами з досвідом гри у найвищому дивізіоні — Ковпак, Люлька, Гітченко, Паст, Братков, Старенький, а львів’яни тепер мають нового тренера-бразильця Жилмара та запросили трьох його співвітчизників — Аугусто, Дуарте і Панамбі.