Міномет-убивця: слідство розглядає три версії останнього вибуху «Молота»

18.07.2018
Сумнозвісний вітчизняний міномет М120-15 «Молот» калібру 120-мм, який вибухнув 6 липня на Рівненському полігоні, вже вкотре опинився «під прицілом» чергової слідчої комісії.
 
Вона розглядає три версії, які призвели до трагедії, внаслідок якої троє військовослужбовців загинули на місці, дев’ятеро — отримали серйозні поранення та контузії. 
 
Версії оприлюднив Генеральний прокурор Юрій Луценко: порушення правил поводження зі зброєю (подвійне заряджання), неякісні боєприпаси чи незадовільний технічний стан виробу, в тому числі порушення під час проектування чи недотримання технологічних вимог при виробництві міномета.
 
Остаточне рішення в провадженні за фактом вибуху міномета «Молот» може бути схвалено лише на підставі експертиз. Їх проводитиме Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.
 
Як уже писала «УМ», Президент України Петро Порошенко наказав одразу після трагедії припинити використання «Молота» й встановити причини трагедії, а міністр оборони Степан Полторак, у свою чергу, доручив провести додаткову експертизу металу міномета-вбивці.
 
Раніше в Міноборони повідомляли, що проведений 11 липня слідчий експеримент показав, що розрив міномета на Рівненському полігоні стався через подвійне заряджання.
 
Проте військовослужбовці, які були неподалік і вціліли після його вибуху, перебуваючи в госпіталі, категорично відкинули цю версію.
 
Із моменту введення в експлуатацію «Молота» на початку 2016 року сталося вісім його вибухів через позаштатне спрацювання.
 
Цю інформацію підтвердив начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних сил Ігор Чепков.
 
Тим часом парламентський Комітет iз питань безпеки і оборони оприлюднив дані, згідно з якими, з 2016 року міномет вибухав 12 разів (із яких 7 — через по­двійний заряд).
 
«Молот», виробництво якого лобіював нардеп від «Народного фронту» Сергій Пашинський, використовують ЗСУ через брак інших видів даної зброї. Військові та волонтери неодноразово за весь час існування скандального «міномета Пашинського» скаржилися на його технічні несправності.