У Зарваниці близько 100 тисяч паломників помолилися за мир в Україні

17.07.2018
У Зарваниці близько 100 тисяч паломників помолилися за мир в Україні

Фото Департаменту інформації УГКЦ. (Під час прощі у Зарваниці.)

У Маріїнському духовному центрі Зарваниці — одній iз найбільших християнських святинь Української греко-католицької церкви — відбулася Загальнонаціональна проща до чудотворної ікони Матері Божої, приурочена 1030-літтю Хрещення Русі-України і молитві за мир в Україні.
 
Незважаючи на негоду, вона була однією з наймасовіших за останні роки — за приблизними підрахунками, на неї прибуло близько 100 тисяч прочан не лише з різних регіонів України, а й iз-за кордону.
 
Найчисельніша група паломників (понад 1000) вирушила до святого місця пішки від тернопільського Архiкатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.
 
За два дні вони подолали шлях довжиною 54 кілометри (до слова, численні групи прочан iз навколишніх областей провели в дорозі п’ять днів).
 
У дорозі люди молилися, співали християнські пісні, сповідалися священикам, які йшли разом iз вірянами. А оргкомітет прощі забезпечив харчування, нічліг та супровід машин швидкої допомоги й поліції. 
 
Головне дійство прощі, Архiєрейську літургію, очолив глава УГКЦ Блаженніший Святослав. У своєму зверненні до прочан він, зокрема, згадав і про політв’язнів.
 
«Молимося за них! А також за мільйони синів і дочок, які змушені сьогодні виїж­джати за кордон, щоб прогодувати свої родини. Молимося за наші родини. Молимося за Донбас. За наших воїнів-героїв та за те, щоб настав мир в Україні», — закликав глава УГКЦ.
 
Про мир говорив у своєму зверненні і особливий гість цьогорічної прощі — представник Папи Римського Франциска архiєпископ Гуалтьєро Бассетті.
 
«Святійший Отець нам неодноразово нагадував про те, що мир є найвищим благом для всіх народів. Мир є найвищим благом особливо для українського народу, який уже роки терпить від меча війни, що приносить смерть руйнування та страждання, як я міг пересвідчитися вчора в гарнізонному храмі міста Львова, дивлячись на фотографії численних молодих людей, які загнули на війні. Тож молімося, аби зброя нарешті замовкла на цій улюбленій українській землі та в інших частинах світу». 
 
Почесним гостем цьогорічної прощі у Зарваниці був також Президент України Петро Порошенко, який прибув туди гелікоптером.
 
Високо оцінивши у своєму виступі роль УГКЦ для здобуття та розбудови української державності, він зупинився і на питанні необхідності автокефалії для української православної церкви.
 
«Це питання нашої незалежності, — зазначив він. — Сама логіка історичного процесу і розвитку української державності підводить до необхідності створення Єдиної помісної православної церкви України. Автокефалія — один зі стовпів Української держави, української нації, української національної безпеки й усієї світової геополітики. Тому Москва та її п’ята колона всередині України чинять такий шалений опір». Відтак він висловив упевненість, що необхідний томос буде надано, бо «не можна зупинити ідею, час якої настав». 
 
Одним із найбільш вражаючих моментів прощі став багатотисячний нічний похід паломників зі свічками, під час якого вони молилися за мир.