Футбольний сезон в Україні стартує 21 липня битвою між «Шахтарем» і «Динамо»

11.07.2018
Футбольний сезон в Україні стартує 21  липня битвою між «Шахтарем» і «Динамо»

Після чемпіонського сезону в «Манчестер Сіті» Олександр Зінченко (ліворуч) може продовжити кар’єру у складі новачка АПЛ. (Фото з сайта tribuna.com.)

Уже через десять днів — 21  липня — матчем за Суперкубок України між «Шахтарем» і «Динамо» стартує сезон 2018/2019.

«Біло-сині», як і торік, свій літній збір проводять у Австрії, де вже встигли зіграти чотири товариські матчі (дві перемоги та дві нічиї). Підопічні Хацкевича були сильнішими за азербайджанський «Карабах» (1:0, гол в активі Віктора Циганкова) та румунський «Ботошані» (такий же рахунок, результативний удар на рахунку Віктора Лєднєва). 
 
А мирові віце-чемпіон України розписав із представником Китаю «Тяньцзинь Цюаньцзянь» (3:3, за столичних забивали Віталій Буяльський, Назарій Русин і Беньямін Вербіч) та швейцарським «Люцерном» (1:1, відзначився Артем Бєсєдін).
 
Перед вильотом до Альп кияни встиг­ли провести матч і на базі в Конча-Заспі з першоліговим «Колосом» (2:1; забивали Хльобас, який уже покинув команду, та бразильський новачок Че Че). 
 
Активно працюють «біло-сині» і на трансферному ринку — окрім Че Че, на постійній основі підписали голкіпера Бойка. Пройшов медогляд та грає майже в кожному спарингу, але ще не уклав контракту екс-захисник «Металіста» і «Дніпра» Папа Гуйє, після зборів вирішиться доля нападника Максима Дегтярьова.
 
Основний же акцент скаути на чолі з Євгенієм Красніковим (який свого часу допоміг Мирону Маркевичу зібрати потужну команду  бразильців у Харкові) роблять на латиноамериканський ринок. За чутками ЗМІ, найближчими днями стане гравцем киян лівий захисник Сідіклей з «Атлетико Паранаенсе». Шукають столичні і форварда — цього тижня зробили офіційну пропозицію аргентинському «Расингу» щодо оренди Мансільї.
 
Якщо «Динамо» потужну трансферну компанію розпочало в липні, то «Шахтар» підписав п’ятьох нових футболістів ще до кінця червня. Основна ставка, як завжди, на бразильців — Майкона, Фернандо, Мораеса і Маркіньйоса Сіпріано. Воротарську ж позицію «помаранчево-чорні» довіряють українцям (з «Карпат» перейшов Олексій Шевченко, який буде дублером П’ятова).
 
Двоє новачків — Мораес і Фернандо — вже встигли забити дебютні голи за донеччан на зборах в Австрії: в активі екс-нападника «Динамо» — два м’ячі, у юного Фернандо — три.
 
Об’єктами трансферних чуток є й українські представники «топ-5» ліг. Так, Андрій Ярмоленко змінює дортмундську «Боруссію» на лондонський «Вест Хем». Британські ЗМІ переконують, що клуби узгодили суму переходу — 20 мільйонів євро, а сам Ярмола вже нібито приєднався до представників АПЛ для проходження медогляду.
 
Нагадаємо, екс-капітан «Динамо» став гравцем «Боруссії» минулого літа за 25 мільйонів євро. Перші півроку він був основним (24 матчі, 6 голів та 6 передач), потім отримав травму та вибув на три місяці, після чого взяв участь лише у двох матчах.
 
Проваливши сезон, «джмелі» розпочали кадрову революцію: змінили тренера, і, за словами спортивного директора Міхаеля Цорка, більше довірятимуть юним гравцям. З огляду на вік Андрія (восени йому виповниться 29) та його давню мрію пограти на Туманому Альбіоні, «Вест Хем» — непоганий варіант для нього. Тим більше що власники «молотків» запросили екс-тренера «Ман. Сіті» та «Реала» Мануеля Пелегріні (брав «золото» АПЛ iз «синіми»).
 
Близький до зміну клубу й Олександр Зінченко — вихованцем «Шахтаря», який у минулому сезоні відібігав за «Сіті» 14 матчів на позиції лівого захисника, цікавиться «Ньюкасл», а «Вулверхемптон» нібито готовий заплатити за нього 12-16 мільйонів фунтів. Повідомляється, що долю українця вирішить наставник чемпіонів Англії Пеп Гвардіола, але сам Зінченко не проти залишитись у Манчестері.
 
Продовжить виступи в іспанській Сегунді Роман Зозуля — 28-річний нападник на рік продовжив контракт з «Альбасете». Екс-форвард «Динамо» і «Дніпра» після невдалого періоду в «Бетісі» реанімував кар’єру в складі «чорно-білих» — у тридцяти матчах відзначився дев’ятьма голами.