На чемпіонаті світу з футболу визначилися чвертьфіналісти

06.07.2018
На чемпіонаті світу з футболу визначилися чвертьфіналісти

Пропустивши два попередні «мундіалі», на ЧС-2018 збірна Швеції без своєї головної зірки Златана Ібрагімовича пробилася до чвертьфіналу. (Фото з сайта www.dfb.de.)

Футбольний марафон під назвою XXI чемпіонат світу виходить на фінішну пряму: коло претендентів на Кубок світу звузилося до восьми команд.

Останньою збірною, котра долучилася до когорти чвертьфіналістів, стала англійська. Молоді, наполегливі, амбітні «леви», очолювані 47-річним Гаретом Саутгейтом, вперше за останні 12 років вивели свою національну збірну до чвертьфіналу ЧС.

Водночас не буде серед «топ-вісімки» команд ЧС-2018 колективів двох найкращих футболістів планети останнього десятиріччя. Відверто бліда збірна Аргентини разом з Ліонелем Мессі поступилася Франції, сам же п’ятиразовий володар «Золотого м’яча» залишився без голів у четвертому поспіль «плей-оф» «мундіалю». А команда кращого футболіста планети останніх двох років Кріштіану Роналду, котрий, до слова, також не має жодного забитого голу в «плей-оф» чемпіонатів світу, відправили додому уругвайці.

Після раннього синхронного вильоту аргентинців та португальців з «мундіалю»-2018 у футбольній спільноті активно почали ширитися думки про кінець ери Мессі та Роналду.

А головною несподіванкою «плей-оф» нинішнього планетарного форуму все ж варто вважати сенсаційний виліт збірної Іспанії, котра в серії післяматчевих 11-метрових ударів програла команді-господарці турніру, котра, до речі, вперше в своїй історії грає на чемпіонаті світу «матчі на виліт». Цікаво, що далеко не у всіх вкладається в голові такий підсумок іспано-російського двобою. Але, попри численну кількість припущень і здогадок, відповідати за «дивний» результат, у першу чергу, мають іспанські збірники, котрі не змогли показати гідний рівень футболу на ЧС у Росії, та президент Королівської федерації футболу Іспанії Луїс Рубіалес, який за день до старту «мундіалю» змінив головного тренера «червоної фурії».

Неабияку жагу до перемоги в 1/8 фіналу продемонстрували бельгійці, котрі, поступаючись по ходу матчу (0:2) команді Японії, спромоглися на «камбек» і в компенсовані арбітром хвилини вирвали перемогу й путівку до наступного раунду ЧС.

Протистояти підопічним Роберто Мартінеса у чвертьфіналі буде збірна Бразилії. «Пентакампеони» виявилися сильнішими за Мексику — 2:0. Відкрив рахунок у матчі зірковий нападник «ПСЖ» Неймар, для котрого цей гол став першим у кар’єрі в «плей-оф» «мундіалів». Виходить, що за цим показником Неймар обійшов Роналду та Мессі, які, зігравши на чотирьох чемпіонатах світу, так і не спромоглися жодного разу відзначитися у «матчах на виліт» ЧС. Легендарний бразилець Роналдо впевнений, що цей факт допоможе його співвітчизнику виграти «Золотий м’яч» і перервати гегемонію Мессі та Роналду.

«Неймар може покласти край правлінню Мессі і Роналду. Чемпіонат світу матиме визначальне значення при виборі кращого гравця планети. Думаю, що «Золотий м’яч» у 2002 році я отримав саме завдяки перемозі Бразилії на чемпіонаті світу», — сказав Роналдо після перемоги Бразилії над мексиканцями.

Приєдналася до числа чверть­фіналістів національна збірна Швеції, яка мінімально переграла команду Швейцарії. Далі на шляху підопічних Янне Андерсона чекає команда Англії, якій уперше за весь час участі на «мундіалях» підкорилася серія післяматчевих пенальті. А форвард «левів» Гарі Кейн, реалізувавши в основний час поєдинку проти колумбійців третій на поточному «мундіалі» пенальті, з шістьма голами зміцнив своє лідерство в бомбардирській гонці на ЧС-2018. Родоначальники футболу нарешті змогли подолати закляття «серії пенальті» та стали на крок ближчими до омріяного трофею. До слова, востаннє англійці вигравали великий турнір у далекому 1966 році.

Раунд 1/8 фіналу приніс прихильникам гри мільйонів чимало сюрпризів, але на цьому вони не закінчуються. Після вильоту лідерів світового та європейського футболу на «мундіалі» в Росії залишилося лише три команди з «топ-10» рейтингу ФІФА. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу — 2018. «Плей-оф». 1/8 фіналу.

Бразилія — Мексика — 2:0 (Неймар, 51; Роберто Фірміно, 88),

Бельгія — Японія — 3:2 (Вертонген, 70; Феллаїні, 74; Шадлі, 94 — Харагучі, 48; Інуі, 52),

Швеція — Швейцарія — 1:0 ( Форсберг, 67), Колумбія — Англія — 1:1 (по пен. 3:4; Міна, 93 — Кейн, 57 з пенальті).


У чвертьфіналі гратимуть: Уругвай — Франція, Бразилія — Бельгія, Росія — Хорватія, Швеція — Англія.