У Таїланді знайшли живими 12 дітей, які зникли в печері під час зливи 9 днів тому

04.07.2018
У Таїланді рятувальники знайшли живими 12 хлопців та їхнього тренера з футболу, які дев’ять днів тому зникли в печері на півночі країни.
 
Про це ввечері в понеділок, 2 липня, повідомив губернатор провінції Чіанграй Наронгсак Осатанакорн.
 
Він зазначив, що рятувальна операція ще триває, але дітям i тренеру нічого не загрожує.
 
«Ми знайшли їх у безпеці, але операція не завершилася», — цитує пана Наронгсака «Ассошiейтед пресс». Губернатор додав, що команда рятувальників доставила дітям їжу, на місці також працює лікар, який уміє пірнати.
 
Діти з футбольної команди віком від 11 до 16 років та їхній 25-річний тренер після тренування 23 червня пішли оглянути печеру Тхам Луанг.
 
Через паводок вони були змушені втікати далі в печеру та заблукали. Їхні пошуки тривали понад тиждень. Пошуки ускладнювало те, що рівень води в печері постійно піднімався через дощі, а тунелі є дуже вузькими. У понеділок увечері їх виявили двоє британських водолазів на невеликому сухому виступі в затопленій печері.
 
Хлопці, спiлкуючись iз водолазами розповіли, що їх там 13 і вони дуже голодні. За пошуками дітей спостерігала вся країна, оскільки було незрозуміло, чи знайдуть їх і чи живі вони. Відомо, що молодий тренер, який потрапив у пастку з дітьми, необачно взяв їх на цю екскурсію.
 
Зараз рятувальна команда, до складу якої входять спеціалісти таїландського флоту та водолази з інших країн, намагається провести евакуацію дітей. Прохід, який зробили рятувальники, є дуже вузьким. За словами губернатора, зараз по його маршруту розставляють кисневі балони та чіпляють канати, що дозволить водолазам працювати. Також рятувальники відкачують воду з тунелю.
 
Бі-Бі-Сі повідомляє, що рятувальники зараз борються з підйомом води, аби передати групі провізію. Військові допускають, що їжа може бути потрібна ще наступні чотири місяці — саме на такий час може розтягнутися рятувальна операція!
 
Печерний комплекс Там Луанг у Чіанг Раї на півночі Таїланду регулярно затоплює під час дощового сезону, який триває до вересня-жовтня. Для того, аби вивести дітей раніше, їх треба навчити основним навичкам пірнання. Але експерти застерігають, що для недосвідчених водолазів проходження по брудних водах, які не мають видимості, дуже небезпечне. Всі спроби відкачати воду досі не були успішними.
 
Якщо чекати, доки вода сама не відійде, то групі доведеться залишатися в печері ще кілька місяців. У цей період їм постійно постачатимуть харчі та надаватимуть іншу допомогу.
 
Спеціально навчених лікарів відправлять найближчими днями, аби ті оглянули дітей.
 
Також у рамках рятувальної операції групи продовжують прочищати гірський схил у надії знайти ще один шлях до печери. Третій варіант — евакуація через стелю печери. За допомогою буру військові хочуть розширити природну скважину печери глибиною 200 метрів.