Названо кількість росіян, яких Україна видасть в обмін на заручників Кремля

04.07.2018
Уже найближчим часом незаконно засуджені в Росії громадяни України, в’язні совісті Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Павло Гриб, Микола Семена та багато інших зможуть повернутися додому, якщо переговори з обміну полоненими між двома країнами пройдуть успішно.
 
За словами першого віце-спікера Верховної Ради та представника України в гуманітарній підгрупі Тристорон­ньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірини Геращенко, напередодні 20-го ювілейного саміту активісти з України звернулися з проханням до правозахисників з Європи закликати РФ негайно звільнити всіх заручників i політв’язнів.
 
До списку на обмін увійшли громадяни Росії, яким уже винесли вироки за участь у військових діях на Донбасі, а також підготовку терактів у великих містах України (Київ, Одеса, Харків, Тернопіль, Херсон), або ж щодо них усе ще тривають судові розгляди.
 
Заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Олексій Кондратьєв упевнений, що прізвище Олега Сенцова обов’язково буде включено до списку на обмін, адже за нього заступилася вся світова громадськість i правозахисники з Європи. Акції на підтримку українського режисера об’єднали тисячі людей України, США, Грузії, Великобританії та багатьох інших країн.
 
У «верхівки» Кремля особливе невдоволення викликав той факт, що до цього списку на обмін не потрапив редактор «РІА Новості» Кирило Вишинський, звинувачений українською стороною в державній зраді. Під час прямої лінії лідер Росії Володимир Путін заявив, що цього представника мас-медіа заарештували за виконання професійних обов’язків, тоді як українського режисера Олега Сенцова засуджено за підготовку теракту в Криму, тому ці випадки не можна порівнювати.
 
«Ім’я Вишинського не згадували в пропозиціях російської сторони під час обговорення списку обміну, — пояснила Ірина Геращенко. — Ми готові обговорити це питання, але лише в тому випадку, якщо отримаємо офіційний запит iз боку Росії щодо долі цієї людини».
 
За словами Ірини Геращенко, ще однією дилемою в переговорах з обміну полоненими стала доля керівника «Центру звільнення полонених» Володимира Рубана. Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на два місяці. Ситуацію ускладнює той факт, що бойовики регулярно включають його до свого списку на обмін. А раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що Володимир Рубан зі спільниками готувався дестабілізувати українське суспільство за допомогою масових терористичних атак.
 
Скептично ставиться до успіху переговорів між офіційною Москвою та Києвом спецпредставник iз питань гуманітарного характеру в Тристороннiй контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Віктор Медведчук. На його думку, запропонованих Україною до обміну 23 росіян було затримано в рамках військових дій на сході України, тому їх можуть обмінювати лише в рамках Мінських угод — на громадян України, яких утримують не непідконтрольних територіях Донбасу.
 
«Варіанти обміну цих росіян на українців, яких утримують на території Росії, Москва навіть не розглядала, — заявив Віктор Медведчук. — Позиція РФ така, що особи, затримані у зв’язку з участю у бойових діях у зоні АТО, повинні йти на обмін згідно з Мінськими угодами. Саме з цієї причини питання обміну 23 осіб, затриманих у результаті проведення АТО, на громадян України, які перебувають на території РФ, сьогодні в Москві розглядати не хочуть».
 
Медведчук зазначив, що реально можна говорити лише про обмін кількох українців на території Росії, але відмовився озвучувати їхнi імена доти, доки не буде досягнуто конкретної домовленостi.
 
У відповідь на ці слова з цікавою пропозицією виступив голова партії «Рух Нових сил» Мiхеїл Саакашвілі: запропонував негайно заарештувати лідера руху «Український ви­бір» Віктора Медведчука та внести його ім’я до списку на обмін кримського режисера Олега Сенцова, який перебуває в російській колонії «Білий ведмідь» i голодує вже 50 днів поспіль. 
 

НЕЗЛАМНИЙ

 
В окупованому Росією Криму вийшов на фінішну пряму судовий розгляд у справі українського патріота Володимира Балуха. Прокурор запросив чотири роки позбавлення волі для людини, яка наважилася вивісити над своїм будинком на території окупованого Криму прапор України.
 
Вже 5 липня 2018 року буде винесено вирок за сфабрикованою співробітниками ФСБ кримінальною справою, а в понеділок, 2 липня, підсудний виступив перед судом з останнім словом. Володимир Балух висловив упевненість, що рано чи пізно виграє всі суди, а ось учасникам судилища над ним не уникнути заслуженого покарання.