Молоко з домашніх господарств переробники прийматимуть і далі

04.07.2018
Молоко з домашніх господарств переробники прийматимуть і далі

Якщо селяни зуміють забезпечити належну чистоту молока — вигідно буде утримувати корів у домашньому господарстві й із новими стандартами. (Фото з сайта avatars.mds.yandex.net.)

Паніка з приводу буцімто заборони з першого липня приймати «дядьківське» молоко переробниками виявилася передчасною. Так, перехід на цивілізовані стандарти якості молока, зрештою, обмежить можливості тих господарів, які не зможуть їх дотримуватися.
 
Але перехідний період найближчих років дозволить адаптуватися до нових вимог тим, хто бажає лишатися учасником ринку.
 
«З першого липня для молока другого ґатунку нічого не змінилося, — пояснила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова. — Селяни та всі, хто виробляє молоко в особистому господарстві, можуть спокійно його здавати на переробні підприємства. До 1 січня 2020 року на підставі чинного законодавства молоко абсолютно всіх ґатунків, у тому числі й другого, приймається і використовується молокопереробними підприємствами для харчових цілей».
 
Але з 1 січня 2020-го по 1 січня 2022 року буде встановлено перехідний період, упродовж якого молоко другого ґатунку продовжать приймати вже винятково для технічних потреб. Наприклад, для виробництва нехарчових продуктів — кормів для тварин чи казеїну. 
 
Для підвищення якості молока та встановлення єдиних, адаптованих до норм ЄС вимог щодо безпечності, якості та гігієни при виробництві та введенні в обіг молока, молозива та молочних продуктів, фахівці Мінагрополітики розробили проект наказу «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів».
 
Указані вимоги мають на меті запровадити цивілізовану практику виробництва, переробки, введення в обіг молока та молочних продуктів. Для забезпечення належної якості та безпечності при виробництві молока держава запланувала надавати значну фінансову підтримку. Скористатися державними коштами та підвищити якість своєї продукції виробники можуть вже в рамках цьогорічної програми підтримки тваринництва (виділено 4 мільярди гривень) та програми розвитку фермерства і кооперації (виділено один мільярд гривень).
 
За словами Олени Ковальової, на сьогодні в Україні 30% молока, що надходить на переробку, — це молоко саме другого ґатунку. Тому очевидно, що необхідно надати певний час та створити умови для того, щоб ті, хто поки що здатен виробляти лише таке молоко, мали можливість переорієнтуватися й перебудуватися під нові стандарти якості. Тому впродовж перехідного періоду їм обов’язково надаватимуть як фінансову, так й інформаційну підтримку. 

ДОВІДКА «УМ»

Як повідомляє прес-служба Мінагрополітики, на початок липня з державного бюджету нараховано дотацій фізичним особам за вирощування молодняку великої рогатої худоби 6,7 мільйона гривень. Сільгосппідприємствам за утримання корів виділено 259,2 мільйона гривень i на компенсацію відсотків за кредитами — 21,4 тисячі гривень.