Українські баскетболісти традиційно проводить матчі відбору на чемпіонат світу без представників НБА

04.07.2018
Українські баскетболісти традиційно проводить матчі відбору на чемпіонат світу без представників НБА

Попри невдале завершення першої частини кваліфікації ЧС-2019, українці продовжать боротьбу за путівку на китайський «мундіаль». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Українська збірна вже традиційно проводить матчі відбору на чемпіонат світу без представників НБА — на вирішальні поєдинки першого етапу проти Туреччини і Латвії прогнозовано не приїхали Олексій Лень, який минулого сезону грав за «Фінікс», і Джоель Боломбой, котрий у Лізі розвитку виступає за «Вісконсин Херд».
 
Після того як вони вкотре проігнорували виклик до національної команди, тренер «синьо-жовтих» Євген Мурзін зробив доволі різку заяву, оголосивши, що більше не розраховує на Леня і Боломбоя. 
 
«Мені, чесно кажучи, ця ситуація з Олексієм і Джоелем набридла. Ми постійно говоримо, що чекаємо їх. Але я більше їх чекати не буду — у мене є гравці, які будуть битися і «вмирати» на паркеті», — говорив наставник збірної перед матчем з Туреччиною.
 
Тому в поєдинку проти турецьких «орлів» Мурзіну довелося сподіватися на «стару гвардію» на чолі з Гладирем, Кравцовим і Джетером. І спочатку все виходило непогано — українці впевнено виграли першу чверть, але на старті другої пропустили серйозний ривок, оговтатися від якого уже не змогли — 66:80.
 
У вирішальних моментах «синьо-жовтих» підводили майже всі компоненти гри — багато втрат, неточних кидків та помилок у захисті. В атаці, фактично, не провалив матч лише захисник Сергій Гладир (17 очок і 4 передачі). А половину очок у турків набрав зірковий дует представників найсильнішої заокенської ліги — Коркмаз — Осман (у їх активі — 41 бал).
 
«У нас був хороший старт у першій чверті, але у другій нас просто знищили. Наш захист був жахливим», — визнав Мурзін. Ще однією причиною провалу, за його словами, стало те, що Гладир і Джетер приїхали у розташування збірної занадто пізно. 
 
У домашньому ж матчі «синьо-жовті» не змогли гідно конкурувати з латвійцями — 71:93, при цьому збірна з Прибалтики виступала без головної зірки з «Нью-Йорк Нікс» Крістапса Портінгіса. Після першої половини українці програвали 7 очок, але замість того, щоб наздоганяти, провалили третю чверть. 
 
«Важко програвати такі матчі. Латвія все робила краще і домінувала. У нас же не знайшлося гравця, який би зміг збити їх з ритму», — прокоментував поразку капітан В’ячеслав Кравцов.
 
Таким чином, з шести поєдинків першого раунду наша команда виграла три, посівши в своєму квартеті останнє «прохідне» (третє) місце. Згідно з оновленим регламентом планетарної кваліфікації, всі результати першого раунду команди переносять з собою до другої частини відбору, де на компанію збірних Туреччини, Латвії та України чекатимуть чинні чемпіони Європи — словенці бронзові призери ЧЄ-2017 — іспанці й чорногорці, котрі також не пасуть задніх на континенті.
 
Вочевидь посісти підопічним Мурзіна в новоствореному секстеті одне з трьох перших місць, котре дозволить право його власнику зіграти на ЧС-2019, буде неймовірно складно. Відзначимо, що на старті другої частини кваліфікації збірна України розмістилася в непростій шістці на скромному п’ятому місці.
 
* * *
 
Поки ж національні збірні змагаються за путівку в Китай, де і пройде планетарний форум, у НБА завершився основий етап трансферного вікна. Головною подією літа став перехід одного з кращих гравців Ліги ЛеБрона Джеймса з «Клівленда» у «Лос-Анджелес». За чотири сезони у «Лейкерс» «Король» заробить 154 мільйони доларів.
 
Нагадаємо, раніше «озерні» обрали на драфті українського захисника Святослава Михайлюка. Свят уже встиг змінити ігровий номер (з 19-го на 10-й) та дебютувати за «Лейкерс» у літній серії НБА. Наш баскетболіст вийшов у стартовій п’ятірці на матч проти «Сакрменто» (93:98) і за 23 хвилини набрав 15 очок.
 
А Олексій Лень, який після завершення конракту з «Фініксом» став вільним агентом, може перейти у «Вашингтон».