«Маріуполь» шукає сучасну футбольну арену для домашніх ігор в Лізі Європи

22.06.2018
Попри те, що в окремих вітчизняних клубах прем’єр-ліги ще триває літня відпустка, жеребкування перших раундів єврокубків-2018/2019, котре відбулося в «мід-уїк» у швейцарському Ньоні, свідчить про близькість старту нового сезону.
 
Українським повпредом, який першим цього літа розпочне шукати щастя в Європі, буде «Маріуполь». У дебютному після повернення до еліти сезоні приазовський клуб несподівано високо в турнірній таблиці завершив чемпіонат. Як підсумок п’яте місце й нагода вперше в історії клубу зіграти на євроарені.
 
А розпочнеться міжнародний літопис «Маріуполя» з другого раунду Ліги Європи-2018/2019 протистоянням зі  шведським «Юргорденом» (26 липня та 2 серпня).
 
Традиційно, готуючись до виходу на євроарену, вітчизняні футбольні клуби сповнені клопотів та хвилювання. Так було кілька років тому з «Олександрією». Аналогічну історію переживає й «Маріуполь». 
 
В обох випадках «питанням номер один» для середняків вітчизняного футболу постає місце проведення своїх домашніх єврокубкових поєдинків.
 
Утім якщо «Олександрія» перед виходом на міжнародний рівень найбільше непокоїлася про інфраструктуру власної арени «Ніка», то у «Маріуполя» складнощі дещо іншого характеру.
 
Стадіон «Іллічівець», на котрому «городяни» проводять домашні поєдинки в прем’єр-лізі, до міжнародних стандартів почали готувати років десять тому, коли в Маріуполі готувалися до фінальної частини чемпіонату Європи-2009 серед юнаків до 19 років.
 
Тож, як наголошує віце-президент «Маріуполя» Андрій Санін, інфраструктурних проблем у стадіону «Іллічівець» наразі немає. Інша справа, що УЄФА не дозволяє проводити єврокубкові поєдинки в Маріуполі, котрий розташований у безпосередній близькості до зони бойових дій на Донбасі.
 
«Докладемо максимум зусиль, аби маріупольці побачили європейський футбол, але тут мало що залежить від нас», — наголосив Санін.
 
Водночас у приазовського клубу активно проробляють і альтернативні варіанти з умовно домашньою ареною. Як пояснює віце-президент «Маріуполя», у Харкові, Львові, Одесі є прекрасні стадіони, проте для уболівальників клубу буде проблемою долати такі великі відстані. Відтак орієнтуються «маріупольці» на два найближчі міста з сучасною спортивною інфраструктурою — Запоріжжя та Дніпро.
 
Цікаво, що заборона УЄФА проводити єврокубкові поєдинки в Маріуполі одразу освіжила в пам’яті історію з технічною поразкою «Динамо» за їхню неявку на календарну гру минулого ЧУ проти «Маріуполя». Тоді, нагадаємо, саме безпековий компонент був головним аргументом динамівського клубу на користь своєї відмови їхати на береги Азову.
 
У Федерації футболу України наполягали, що грати в Маріуполі безпечно, й зрештою прийняли дисциплінарне рішення, котре, зважаючи на підсумкову таблицю попереднього розіграшу прем’єр-ліги («Шахтар» та «Динамо» на фініші турніру відділяли два очки), відіграло вирішальну роль у боротьбі за чемпіонський титул.
 
«Хочу запитати: чому хорватові з київського «Динамо» безпечно їхати до Маріуполя, а хорватові з «Динамо» (Загреб) — небезпечно? Звичайно, в тій ситуації наші футбольні керівники повинні були знайти інший вихід, і він був», — наголосив генеральний директор луганської «Зорі» Сергій Рафаїлов.